Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi borde ha vetat bättre!

Annons

Det känns inte så lite genant att skidnationen Sverige höll sig med så dåliga rådgivare att vi trodde att det skulle lyckas att inbilla den internationella skidvärlden att ett skid-VM på tre orter skulle ses som ett framgångskoncept.

Ur deltagarländernas synpunkt skulle ett VM med Stockholm, Falun och Borlänge som arrangörsstäder enbart spä på kostnaderna för vistelsen i Sverige. I ett internationellt perspektiv är ett skid-VM en liten idrottstävling med få discipliner, relativt få deltagare och ett begränsat medieintresse. Det svenska upplägget skulle ha varit chanslöst om kandidaturen underkastats en prövning i det internationella skidförbundet.

Det borde vi svenskar också ha begripit som vid det här laget har erfarenhet av åtskilliga ansökningar om att få anordna både olympiska vinterspel och världsmästerskap. Att redan i ansökningshandlingarna tala om att tävlingsplatserna ligger drygt 20 mil från varandra, har aldrig varit någon hit.

Sedan är det en annan sak att vissa länder som sökt och fått både VM och OS i vintergrenar i praktiken har genomfört sina tävlingar på arenor på oacceptabla avstånd från centralorten. Särskilt vid några tillfällen då Frankrike och Italien arrangerat tävlingarna i alperna. Även om distansen mellan tävlingsplatserna inte varit avskräckande har avståndet i tid varit en källa till stor irritation.

Nu blev det ändå så att samma skidförbund som i ett tidigt skede borde ha insett tankefelet fick sådana indikationer att den ursprungliga ansökan kunde avbrytas. På tisdag ska Faluns politiska ledning ta ställning om Falun ska gå fram med en egen ansökan, givetvis med support från det svenska skidförbundet.

Visserligen tycker jag att konkurrensen om VM-tävlingarna 2013 ser ut att vara mördande. Ändå hoppas jag att Falun sällar sig till de sökande länderna. Sverige behöver internationella arrangemang som vi vet att vi kan genomföra på ett professionellt sätt och där Falun har stor rutin.

Men ingen ska tro att det bara är att slänga in ansökan och sätta sig med händerna i kors och invänta röstsiffrorna till Faluns fördel. Val di Fiemme, Zakopane, Obertsdorf och Lahti lär också söka samma världsmästerskap. För att vinna värdskapet med sådana konkurrenter krävs både list och kostsam marknadsföring.

Eftersom vi inget vet om vilka länder som söker mästerskapet 2015 ska Falun söka 2013, men ha mycket krut i beredskap för att kunna tävla om arrangemangen två år senare. VM i Falun 2015 tycks mer realistiskt än att lyckas vinna än de som körs år 2013.

Bild. VM-status. Det torde vara mer realistiskt att Falun får arrangera skid-VM 2015 än två år tidigare, då konkurrensen är stenhård.

Mer läsning

Annons