Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västbanken byts mot fred?

/
  • Byteshandel. Israeliska läckor gör gällande att premiärminister Olmert vill byta merparten av Västbanken mot fred. Foto: Scanpix/Arkiv

Annons

Jordaniens och Egyptens utrikesministrar besökte för ett tag sedan Jerusalem, där de försökte väcka intresse för ett ursprungligen Saudiarabiskt fredsförslag av innebörden att om Israel återlämnar de landområden, som erövrades i sexdagarskriget för 40 år sedan, skall arabstaterna i gengäld erkänna staten Israel. Då de för Israel strategiskt ytterst viktiga Golanhöjderna ingår i dessa erövrade områden, är det arabiska förslaget knappast ett sådant politiskt piller, som Israels regering kan svälja helt. Förslaget, som premiärminister Olmert sägs fila på, ska handla om att nio tiondelar av de erövrade områdena återlämnas och att Israel erbjuder annan, mindre strategiskt viktig mark som kompensation för den resterande tiondelen.

USA:s utrikesminister Condolezza Rice har till en israelisk tidning sagt att det börjar bli dags för Israel att dra sig tillbaka från Västbanken. Arabsidan och Israel kan således bakom kulisserna vara på väg mot en hygglig uppgörelse enligt principen land mot fred.

Arabförbundets regimer har ett växande, gemensamt intresse av fred med Israel. Eller rättare sagt - de har egna, snabbt växande inrikesproblem med Hamas och andra islamistiska rörelser samt med Iran, som håller islamismen om ryggen. Islamismen kanaliserar effektivt det folkliga missnöjet med arabvärldens totalitära, stockkonservativa kungahus och korrupta regimer. Rörelser som Hamas vinner befolkningens stöd även genom omfattande social hjälpverksamhet, t ex till krigsdrabbade jordanier. Både Hamas och regimen i Iran använder hatet mot Israel som politisk fixeringspunkt inom arabvärlden. Ett beprövat koncept.

Internationellt betraktas Hamas som en terroriströrelse. Med rätta. Organisationer kan emellertid förändras och växa in i nya roller, när omständigheterna ändras. Även president Abbas parti Al Fatah sågs länge - med rätta - som en terroriströrelse. Först sedan dåvarande gerillaledaren Yassir Arafat tvingats inse att den judiska staten var omöjlig att krossa genom gerillakrig - eller krig överhuvudtaget - valde Al Fath fredligare medel i umgänget med Israel. Varpå Hamas och andra islamistiska organisationer omedelbart kunde förräderianklaga Al Fatahledningen och rekrytera stora grupper av bittra palestinier, som fortfarande trodde på militär kamp.

Man får inte glömma att Hamas faktiskt vann de palestinska valen. Vad händer om president Abbas och hans regering accepterar ett förslag, där merparten av Västbanken ingår i en palestinsk stat mot att arabsidan i gengäld erkänner staten Israel?

Kommer Hamas - eller fraktioner av Hamas - att förräderianklaga Abbas och intensifiera det palestinska inbördeskriget? Eller kommer Västbankens återlämnande att ge Abbas sådan politisk prestige hos det palestinska folket att Hamas i detta nya läge accepterar rollen som fredligt oppositionsparti? Ingen vet.

Mer läsning

Annons