Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppet och klimatkrisen

Annons

På söndag är det dags igen och det sker efter en dryg vecka av olika aktiviteter i Mora, Sälen och Älvdalen.

Vasaloppsveckan har utvecklats till en viktig mötesplats för olika grupper i samhället och jag imponeras över den kreativitet som finns i bygden och som årligen leder till att programuppslag och seminarieämnen kan utformas till vettiga aktiviteter.

Inte kunde jag för en fem-tio år sedan ana att jag år 2006 skulle delta i en seriös diskussion kring temat hur vi gemensamt kan hjälpas åt för att säkerställa Vasaloppet med utgångspunkt från förändrade klimatförhållanden.

Det var dock vad som skedde i går när Svenska naturskyddsföreningen samlat expertis och andra intressanta debattörer med miljö och klimatförändringar som tema.

Jag erkänner villigt att det var en något märklig känsla att ifrågasätta Vasaloppets existens i går. Efter flera dagars snö och kyla framstod ju Dalarna knappast som ett landskap i riskzonen för brist på vinter.

Men väder och klimat måste ses i ett långsiktigt perspektiv.

Därmed förändras bilden och plötsligt inser vi att det finns en uppenbar risk för att tidpunkten för Vasaloppets genomförande måste flyttas eller att det i en framtid blir konstsnö som gäller som underlag för skidåkarna mellan Sälen och Mora.

Seminariet i går innehöll både negativa och trösterika expertomdömen kring den klimatiska förändringen. Görs inget går det åt skogen. Vilket innebär att Vasaloppet i nuvarande form är hotat redan om 35-40 år. Eller också hjälps vi åt för att hejda klimatförändringarna, vilket kräver ett ökat medvetande och dessutom insatser av oss.

För alla som jobbat med Vasaloppets skidspår under de senaste 15-20 åren är det knappast någon nyhet att vintrarna i norra Dalarna kan bli milda och besvärliga för skidarrangörer. Vi kan se tillbaka på ett flertal snöfattiga vintrar och därmed frustration över osäkerheten om möjligheterna att genomföra Vasaloppet.

Men sådant är lätt att glömma och rent av förtränga när det plötsligt utvecklar sig till en "gammaldags" skidvinter i hela mellersta Sverige. Vi kan förledas tro att klimatet inte längre påverkas av oss människor.

Vad som är normalt kan alltid diskuteras, men klimatexperterna är i princip överens om att det om 35 år har inträffat temperaturstegringar som kan omöjliggöra ett Vasalopp i mars. I varje fall om den ska genomföras längs den klassiska sträckningen.

Jag lämnade Andreasgåden med en pockande oroskänsla. Men också övertygad om engagemanget bland människor att sätta in åtgärder i tid. Sådana som du och jag kan medverka till.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons