Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt korta liv och planetens historia

/

Annons

Vi tänker oss jordens långa historia som en tågresa från Narvik till Lund, en sträcka på 250 mil. Jorden blir till, när tåget rullar ut från stationen i Narvik. Först halvvägs, i Ånge, skymtar vi alger och djur i oceanen. De stora kräldjuren visar sig i Eslöv, och vår egen art homo sapiens uppträder först 50 meter från perrongen i Lund. Och cirka fyra centimeter innan tåget står helt stilla på Lunds central, representerar ditt och mitt liv.

Man nästan tappar andan! Vilka avstånd i tid! Och hur är det med avstånden i rummet? Om vi skulle kunna resa med en ljusstråles hastighet från jorden till Vintergatans centrum, skulle det ta ofattbart lång tid, 60 000 år. Det var Stefan Edman, som påminde om de här väldiga sammanhangen i sin senaste bok "Förundran - tankar om vår stund på jorden".

Vi behöver nya insikter för att känna, att vi, trots att vi är små i universum, är värdefulla och faktiskt kan påverka vår planets hälsa. Om detta påminde biskop Claes-Bertil Ytterberg, när han invigde Rättviks Förrum på Stiftsgården som inledning till Tällberg Forum. Leksands församling och Västerås stift hade inbjudit till en rad olika program för att sätta fokus på vikten av allas medverkan för en hållbar utveckling.

Ytterberg underströk, att människan är som Homo sapiens en medveten och reflekterande varelse och därför ansvarig för sin hållning och sina handlingar. Skapelsen måste ses som en helhet och naturen omkring oss inte uppfattas endast som en nyttighet, en råvara att bruka för kortsiktiga intressen.

Syd och nord hör ihop, betonade Colin Jones, förre domprosten i Kapstaden. Vad som händer i en del får effekter i övriga världen. Den grundläggande tanken bakom kyrkans engagemang för rättvisa och hållbar utveckling är uppfattningen att varje människa har ett mycket högt värde. Han citerade sin forne ärkebiskop Desmond Tuto: "Varje man är min bror och varje kvinna min syster." Därför måste vi tillsammans arbeta för fredliga förändringar och friskare livsmiljö, vilket också betyder, att vi måste ta klimathoten på allvar.

Eftersom jag själv har erfarenhet av både kyrkligt och kommunalt arbete, vill jag nu utmana såväl kyrkoråden som kommunledningarna: Om ni inte redan har en genomtänkt och väl fungerande strategi för sund användning av jordens resurser, varför inte bygga upp eller förstärka en sådan? Det finns alltid mycket mer att göra lokalt än man i förstone tror.

INGEMAR BERGMARK

är teologie doktor och andre vice ordförande i stiftsfullmäktige i Västerås stift.

Mer läsning

Annons