Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsdagen förflyktingar 20 juni

Annons

I morgon är det världsdagen för flyktingar. Den utlystes av FN och det är sju år sedan den tillkom. Tanken är att uppmärksamma och uppmuntra världens flyktingar (i dag 20 miljoner) och inte minst att visa alla dessa människor respekt. Sett i det större perspektivet är det ytterst få som kommer till Sverige. De flesta flyr över närmaste gräns och kommer troligtvis till ett land som är minst lika fattigt som hemlandet men med den skillnaden att man inte riskerar förföljelse.

I Sverige finns Farr (flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd) som inför årets världsdag pekar på det faktum att Sverige har undertecknat FN-konventioner och har en skyldighet att vara en fristad för människor som riskerar både liv och frihet. Farr påpekar i ett pressmeddelande att det inte är kriminellt att fly undan krig, våld och förföljelse.

Tilläggas kan att ordförande i Farr är Michael Williams från Hedemora och aktiv i Farr är också Monica Annersten från Falun.

Som ofta påpekats på denna sida är demokrati inget självspelande piano. Varje generation måste vinna och förvalta demokratin. Om vi svenskar skulle tvingas fly vårt land, vill vi då mötas av stängda dörrar?

(KRB)

Mer läsning

Annons