Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargpolitiken får inte effekt

/
  • Landshövding Maria Norrfalk uppmanas att behandla skyddsjakten med stor restriktivitet.

Annons

Öppet brev till landshövdingen:

Naturvårdsverket har genom ett delegationsbeslut gett länsstyrelsen i Dalarna rätt att på eget initiativ ta beslut om skyddsjakt på varg. Kvoten har ökat från 12 till 32 vargar, som omfattas av beslutet, på grund av att vargstammen ökat. Kvoten är gemensam för de län som fått delegationsbeslut.

Jag har noterat att landshövdingen funnit det otillfredsställande med att delegationsbeslutet inte följts av nödvändiga ökade resurser till personal, för den ökade närvaro i fält som beslutet kräver.

Detta väcker oro för vargen, som redan befinner sig i en så känslig och utsatt situation. Även om vargstammen ser ut att långsamt växa till, är den ändå fortfarande långt ifrån livskraftig och hållbar. Innan vi uppnått en långsiktigt hållbar vargstam, måste vi sköta förvaltningen med största ansvar och försiktighet.

Sedan 1992, då jaktförordningen ändrades, så att Naturvårdsverket kunde besluta om skyddsjakt på en enskild vargindivid, som orsakar avsevärda skador, har skyddet för vargen successivt urholkats.

Den föregivna anledningen till den pågående uppluckringen av skyddet för vargen, som i grunden fortfarande är fredad, är att acceptansen för vargen ska öka. Denna politik ser inte ut att ha avsedd effekt.

Om vi ser till de intresseorganisationer som är mest högljudda i sitt motstånd mot den av riksdagen fastslagna rovdjurspolitiken om långsiktigt hållbara rovdjursstammar, har de det gemensamt, att de satt ett tak för vargstammen, som inte på långt när, uppnår långsiktig hållbarhet. Jägarnas riksförbund har nolltolerans och Svenska jägareförbundet har ett tak på 100 individer och kraftiga begränsningar för antalet tillåtna föryngringar.

Det är svårt att förstå hur man ska uppnå acceptans för en långsiktigt hållbar vargstam, när motståndet reser krav på att vi inte ska ha någon långsiktigt hållbar vargstam.

Den senast gjorda eftergiften för vargmotståndarna, med utvidgad skyddsjakt och en delegering av beslutet till regional nivå, har inte dämpat vare sig den högljudda tonen eller stridslystnad. Och den illegala jakten och utplacering av förgiftade åtlar fortsätter. Mellan 1997 och 2011 har 71 vargar försvunnit eller dödats i illegal jakt i Dalarnas och Gävleborgs län enligt en rapport. Det rör sig endast om stationära vargar.

Jag vill vädja om restriktivitet med beslut om skyddsjakt så att vi får en ansvarsfull rovdjursförvaltning för långsiktigt hållbara rovdjursstammar i hela riket!

Swen Söderman

är nöt- och fårbondebrukare vid naturreservatet i Hån, Fredriksberg

Mer läsning

Annons