Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghat med stigande ålder

Annons

Det var i samband med det årliga rovdjurssympositet i jämtländska Vålådalen som forskaren Göran Ericsson presenterade sina uppgifter. Han har länge känt till att människor blir mer negativa till rovdjur när de blir äldre, men forskningen har tidigare uppfattat att detta hörde samman med att människor växt upp i ett samhälle med en annan syn på rovdjuren.

Det nya i undersökningen är att resultaten tyder på att det är det fysiska åldrandet i sig som framkallar attitydförändringen i negativ riktning. Göran Ericsson kan inte ge någon annan godtagbar förklaring till utfallet i undersökningen, som är en de av forskningsprogrammet Fjällmistras attitydundersökningar och bygger på drygt 11 000 intervjuer om folks attityder till de stora rovdjuren.

Själv drar Umeåforskaren slutsatsen att resultatet av undersökningen tyder på något fundamentalt i det mänskliga psyket: Att vi förmodligen blir mindre positiva mer åren!

Undersökningen visar också att Dalarna fortfarande sticker ut när det gäller attityder till rovdjuren, och särskilt beträffande varg. 32 procent av de tillfrågade i länet vill att riksdagens mål om 200 vargar ska sänkas. I Malung, Orsa och Älvdalens kommuner är det en majoritet av befolkningen som antas ha en sådan uppfattning.

Om Umeåforskarens slutsatser om att människors ålder avgör inställningen till rovdjur skulle visa sig korrekta, ser det onekligen dystert ut när det gäller möjligheterna att uppnå en högre acceptans för varg och andra rovdjur i Dalarna. Vår demografiska utveckling riskerar i stället att befästa de ståndpunkter som redan nu visar sig i olika undersökningar.

Men med tanke på svenskens i allmänhet allt mer öppna attityd till rovdjur och med hänsyn till de olika insatser som görs för att åstadkomma ett samarbete mellan jägare och myndigheter kring rovdjurspolitiken, ska inte Göran Ericssons rapport tas som en sanning för all framtid.

Som enskilt inlägg i rovdjursdebatten var forskningsrapporten en trist nyhet!

Mer läsning

Annons