Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdigt i riksdagen om Raoul Wallenberg

Annons

Kofi Annan personifierar värdighet. FN:s tidigare generalsekreterare äger ett stort förtroende. När han på torsdagen talade i riksdagen gjorde han så med lugn och behaglig stämma.

Tonläget stod i skarp kontrast till ämnesvalet. Anledningen till Annans besök i Bankhallen var riksdagens minnestund för Förintelsens offer. På plats fanns överlevande, anhöriga och flera riksdagsledamöter som för några ögonblick släppte den politiska vardagen.

Kofi Annan inledde med några vänliga ord på svenska. Därefter fick talet en särskild nerv. I år skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100. Annan lyfte fram hur Wallenbergs heroiska insats för utsatta människor är lika aktuell i dag som tidigare: Betydelsen av att ifrågasätta, vikten av att säga ifrån.

Åhörarna fick en påminnelse om hur individen kan göra skillnad.

Ingen människa är maktlös. I våra egna länder och i våra egna liv har vi alla ett ansvar för våra medmänniskor. Ändå bekräftar Kofi Annan FN:s svaghet när han talar om folkmorden i Kambodja, Rwanda och Bosnien. Bakom kryptiska formuleringar om hur regeringar inte längre kan gömma sig bakom sin egen suveränitet anas en kritik mot till exempel Syrien.

Samtliga FN:s 193 medlemsstater säger sig erkänna skyddet för mänskliga fri- och rättigheter. Det är i för många fall en läpparnas bekännelse. Därför borde Annan fördöma dagens folkmord lika hårt som gårdagens.

Mer läsning

Annons