Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården får lågt betyg

Annons

Visserligen ska statistik i de flesta sammanhang tas med reservation. Men vad vi läser är något som både politiker och praktiskt sjukvårdsansvariga måste uppfatta som en larmsignal. Den kräver inte bara analys och en förklaring utan framför allt omedelbara insatser.

Rapporten omfattar en granskning av medicinskt resultat, tillgänglighet och kostnad. Det är utmärkt att arbetet utförts så att vi får en jämförande statistik för alla landsting. Det är först när vi kan jämföra oss med landsting som arbetar under samma förutsättningar som Dalarnas som det går att dra några slutsatser.

Ändå måste vi medge att rapporten innehåller uppgifter som förvånar. Exempelvis har länets invånare under flera uppfattat att hjärtsjukvården i Dalarna är av mycket hög klass. Men Socialstyrelsens siffror inte bara antyder utan redovisar en annan bild av verkligheten.

Den kompletta listan över tillkortakommanden i Dalarnas sjukvård blir lång om vi håller oss till de indikationer som rapporten tagit fasta på. 29 indikatorer placerar vårt landsting i botten. I 15 av dem bland de bästa. Följaktligen finns det också mycket som fungerar väldigt bra i Dalarnas landsting.

Ur patienternas synpunkt är förstås vårdgarantin en viktig parameter. Även här visar länet "röda siffor", vilket är liktydigt med att sjukvården inte lever upp till vårdgarantins intentioner.

Dalfolket får vänta för länge på sitt läkarbesök och för behandlingsinsatser.

Rimligen kommer rapporten att bli viktig näring i den politiska sjukvårdsdebatten i länet. Den borgerliga alliansen har fått argument i den fortsatta valdebatten från ett håll den knappast räknat med.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons