Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård och skola är inga handelsvaror

/

Annons

Jag blir inte klar över vad ledarskribent Pernilla Ohlin anser om riskkapitalbolagens naggande av kommuners och landstings skattesubventioneringar till skola och sjukvård. Tiger hon medvetet om detta? Eller anser hon det självklart att bristvaran skattemedel inte får utnyttjas till bolagsvinst och aktieutdelning?

Undervisning och behandling av sjukdomar är ju samhällsverksamheter som helt bedrivs med allmänna medel och vars pris varierar från fall till fall och är så dyra att landstings och kommuner ibland måste låna pengar. Av dessa krympande kassor plockas nu även ut aktieutdelningar och bolagsvinster, precis som om undervisning och sjukdom vore vilken handelsvara som helst. Under sådan misshushållning med skattemedel är det uppenbart varifrån åtminstone en del av landstingets budgetunderskott kommer med åtföljande nedskärningar.

Apropå privatägda apotek är det lätt att konstatera att receptfria mediciner på dessa har ökat i pris med 20 procent. Offentligägda apotek ligger än så länge kvar vid gamla priser. För receptbelagda preparat har man begärt högre subventioner. Detta skulle naturligtvis inte förbättra för kunden, men höja vinsten för ägarbolagen. Och självklart åstadkomna ytterligare brist i landstingets magra kassa, med nya nedskärningar.

Är det månne polis och rättsväsende som står i tur för privatisering?

Nils Aspenström

Svar direkt: Det ena behöver inte utesluta det andra. Vård och utbildning kan mycket väl drivas i privat regi, så länge staten håller ett skarpt öga på verksamheten. Vinst ska plockas ut på ett ansvarsfullt sätt, eftersom det vilar ett tungt samhällsansvar bakom en verksamhet som har hand om äldre, sjuka och barn.

I apoteksfrågan har jag varit kluven. Men fördelarna med utökade öppettider och förbättrad service överväger nackdelarna med avregleringen. Nuförtiden säljer ju till och med bensinmackarna huvudvärkstabletter. Dessutom tror jag att priserna kommer att sjunka i takt med att konkurrensen ökar.

Framtidens melodi är valfrihet och alternativa driftsformer. Med ett sviktande skatteunderlag har inte partierna råd att klamra sig fast vid gamla tankebanor. Det finns inget som säger att en offentlig verksamhet fungerar bättre. Titta bara på Landstinget Dalarna, vars ledande S-politiker har misskött ekonomin under många år.

Pernilla Ohlin,

ledarskribent

Mer läsning

Annons