Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska Kretsloppsparken i Dalarna ligga?

/
  • Sprillans nytt och allt det gamla var fortfarande funktionsdugligt men ligger på soptippen. Vi borde få en kretsloppspark i Dalarna.

Annons

Denna årstid går tankarna till kretsloppet. I vissa situationer blir tankarna plågsamma. Det är exempelvis när jag åker till sopstationen och kastar saker som är fullt dugliga och inte har ett letandes fel men de passar inte i mitt övriga hus, bland annat för att mängden prylar är generande stor.

Jag vet att jag inte är ensam om detta. Senast jag stod där i stanken från sopor, kom en man fram med en hel påse cd-skivor. Han ville inte ha dem men han förmådde inte kasta dem heller. Tidigare hade vi i vårt bostadsområde en container för gamla kläder. Emellertid skötte inte uppsamlaren det hela ordentligt och kärlet togs bort. Jag tror att om jag håller vikten någorlunda, behöver jag inte köpa ett enda klädesplagg. Jag kan säkert klara mig i 25 år till på det jag har.

Omvänt har det hänt att jag stått där på soptippen och känt en väldig lust till det där lilla skåpet, eller lampan eller stolen som någon annan tröttnat på.

Då fick jag höra på radion i torsdags om Kretsloppsparken i Göteborg. Den ska invigas i dag och jag önskar att åtminstone en sådan park fanns här i Dalarna på en strategiskt lämplig plats.

Parken är 32000 kvadratmeter stor. Göteborgs kommun ansvarar men har överlåtit återvinningsverksamheten på tre aktörer. När man anländer till Kretsloppsparken måste först en sorteringsstation passeras där man får hjälp att sortera. Allt som lämnas tillhör Kretsloppsparken men besökaren avgör om en grej ska skänkas för återvinning eller förstöras. Det kan ju finnas en anledning att en viss pryl ska gå hädan.

Stadsmissionen tar hand om kläder, möbler och porslin. Återbruket handlar mest med begagnade byggvaror och slutligen den tredje aktören kommunen anlitat är Returhuset. Där tas allt om hand som inte passar in på de två andras verksamhet. Det kan röra sig om trädgårdsredskap, dito möbler, cyklar med mera. Saker repareras och byggs om i Returhuset. Där finns också en restaurang med miljövänligt framställd mat.

Så när bilen är tömd är det bara att ta ett varv och se vad man kan tänkas köpa med sig hem.

Liknande anläggning finns också i Oskarshamn, Växjö och Linköping men ingen är lika komplett som den i Göteborg. Jag som nyligen renoverat badrummet tänker på allt det som inte platsade trots att inget fel fanns på produkterna som sådana. Tänk om vi haft en kretsloppspark i Dalarna?

Men vi kanske får det nu? Kan inte Region Dalarna skicka en delegation till Göteborg som kan se och lära och sedan komma hem och anlägga en park även för oss? Här finns antagligen stora pengar att spara för kommunerna och inte minst kan vi glädja oss åt att vi tagit ansvar för miljön och våra kommande generationer.

Vad tycker du? Har du något bra förslag på placeringen av parken? Tveka inte, hör av dig!

Mer läsning

Annons