Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vånda inför spurten

Annons

10 juli 2006

Många av oss har nog trott att miljö- och energifrågan skulle ta över den politiska debatten efter allt som har hänt under försommaren. Men av det som sagts och gjorts i Almedalen kan man inte dra någon sådan slutsats.

Centerledaren Maud Olofsson som fick den otacksamma uppgiften att avsluta Visbyveckan i ett skede då de flesta journalister och politiskt intresserade redan åkt till fastlandet, lyfte visserligen fram miljöfrågan i sitt Alemedalstal. Men så sent som för en vecka sedan sade hon i en intervju med undertecknad att det mesta tydde på att arbetslösheten och sysselsättningen skulle bli de riktigt tunga frågan i valrörelsens slutskede.

Att det är långt ifrån klart vilken fråga som kommer att väga tyngst när valrörelsen tar fart efter semesterperioden, bevisas också av det omfattande smörgåsbord av politiska ämnen som alla partier visat upp i Visby. Gotland har förstås varit ett bra avstamp för valrörelsen, men har inte väglett oss väljare särskilt mycket om hur partierna hoppas kunna forma debatten när valmatchen går in i andra halvlek.

Så här i halvtidsvilan är det emellertid två saker som blir tydligt: Göran Persson måste kunna presentera ett tydligare besked hur han ser på vänsterns och miljöpartiets roll om det efter den 17 september skulle bli aktuellt för socialdemokraterna att bilda regering.

Statsministerns nuvarande besked om att väljarna ska ge honom förtroende att bilda en s-regering vinner inte trovärdighet ens i hans egna kretsar.

För alliansen gäller det att hålla samman också under återstoden av tiden fram till valet. Vilket inte blir helt lätt när det börjar hetta till i början av september, särskilt i en situation då något av de borgerliga partierna upplever att opinionsläget är prekärt.

I samma stund som någon av partiledarna övergår till att profilera sitt eget parti, så att det går ut över helheten inom alliansen, kommer statsministern att hugga som en kobra. Socialdemokraterna har inte råd att försumma något enda tillfälle i uppdraget med att peka på blottor i den borgerliga enheten.

Men själva regeringsfrågan räcker inte för att hålla liv i valrörelsen. Därför kan vi vänta oss nya utspel, låt säga i mitten av nästa månad, när partistrategerna börjar få adrenalinkänning inför den förestående slutspurten.

Just nu känner de vånda inför valet av "rätt" fråga!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons