Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörande självkritik, Thomas!

/
  • Självkritik. Under estradsamtalet visade socialdemokraterna Jonny Gahnshag, Ingalill Persson, Thomas Boström, Rosa Güclü och Lena Johansson prov på både självkritik och vilja till nytänkande.

Annons

Första maj året efter ett förlorat val borde vara något av ett drömläge för en socialdemokrat i talarstolen. Det är fortfarande mer än tre år kvar till nästa val och vad som sägs i dag är knappast löften eller budskap som leder till ansvarsutkrävande i nästa valrörelse. För första gången på länge känner sig talaren fri från uppgjorda och bindande strategier i regeringskretsen.

Taktiken var också uppenbar för Thomas Bodström, som i Borlänge sökte ta enkla poäng på att ha spelat fotboll mot Brage. Oemotsagd och med välkänd retorik räknade han upp en lång lista av beslut i den nya regeringen vars enda syfte, enligt Bodström, är att göra de rika ännu mer välbärgade. De flesta, arbetslösa, sjukpensionärer, ungdomar och inte minst ålderspensionärerna, fanns med på Bodströms val av grupper som straffats av regeringen.

Men Bodström ska hållas räkning för att han, särskilt under estradsamtalet i Folkets hus i Falun, intog en självkritisk hållning till valförlusten i höstas och orsakerna bakom väljarflykten från socialdemokratin. Publikfrågorna fick visserligen inga entydiga svar, men visst blev det tämligen glasklart att många åtgärder som den borgerliga regeringen genomför är beslut som inte kommer att rivas upp av en eventuell socialdemokratisk ministär.

Det var också välgörande att notera att de lokala kommunal- och landstingspolitikerna i Falun, Jonny Gahnshag och Ingalill Persson, valde en ödmjuk attityd. Falupolitikerna sade sig vilja utnyttja tiden i opposition till att träffa folk på gräsrotsnivå och lyssna till deras åsikter för att kunna forma de politiska målen i nästa valrörelse.

Men det förvånade att Thomas Bodström inte hade något budkap till de talrika skarorna i Falun och Borlänge om varken sysselsättning eller miljö- och klimatfrågan. Hade det inte varit för Mona Sahlins besked i Kalmar, där hon berättade om att socialdemokraterna lägger förslag i riksdagen om en kvalificerad yrkesutbildning och åtgärder för att få in ungdomar på arbetsmarknaden, kunde man ledas tro att socialdemokraterna inte dragit någon lärdom av orsaken till valförlusten i höstas. Partiets egen valanalys är ju entydig; valet förlorades på grund av otydlighet om jobben.

Första maj innebär med automatik en temperaturhöjning av den politiska debatten. Kan socialdemokraterna fortsätta sin självkritik och forma alternativa förslag till den politik som regeringen presenterar, är chanserna goda att vi får en intressant period i svensk politik. Vi kan se fram emot en konstruktiv debatt i sakfrågor.

Socialdemokraternas taktik går ut på att återta makten genom att utmåla regeringspolitiken som slag mot de svaga i samhället. Regeringen har gott om tid på sig för att gå i svaromål och bevisa att arbetslinjen inte är en orättfärdig politik.

BILDBYLINE (Christer Gurhs, politisk redaktör)

Mer läsning

Annons