Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdsfusk inte bara en privatsak

Annons

den 24³januari 2006

Statsrådet Mona Sahlin fick stort medialt utrymme när hon för något år sedan uttrycke att det är "häftigt att betala skatt". Alla delar inte hennes uppfattning, men det finns ändå en bred uppslutning bakom den svenska modellen att finansiera vår välfärd genom skatteuttag från företag och enskilda.

Tyvärr vet vi att Kontrollsverige har stora brister när det gäller samhällets möjligheter att övervaka efterlevnaden av de regelverk som upprättats.

Att landets kontrollerande byråkrati vuxit sig stark under senare år har inte hindrat fuskarnas förslagenhet.

Skatteverket har nu bestämt sig för att specialgranska bemanningsföretag, en bransch som visat sig attrahera fuskare.

Vissa arbetsgivare bryr sig inte om att betala skatter och avgifter för den arbetskraft som hyrs ut. Andra startar helt sonika ett bemanningsföretag parallellt med den egna verksamheten för att sedan kunna hyra in arbetet därifrån och strunta i att betala skatt.

Upptäcks detta synnerligen olagliga skatteplaneringstrick försätts bemanningsföretaget strategiskt i konkurs, medan den huvudsakliga verksamheten förblir intakt.

Enkelt och smidigt, men ofta upptäcks detta förstås inte över huvud taget.

Att Skatteverket tar upp kampen mot detta nya sätt att organisera svartjobb är välkommet, även om de ännu inte löst frågan om hur de ska gå till väga.

För att åstadkomma varaktiga effekter mot svartjobbandet krävs att man angriper problemet från fler håll. Vissa av jobben kommer att behövas även om de utförs vitt och till en högre kostnad, medan andra kommer att försvinna då lönsamheten blir för låg.

Arbetslöshet uppkommer nämligen inte för att det inte finns jobb utan för att det inte lönar sig att utföra dem.

Annars skulle arbetslösheten vara betydligt lägre än vad den är, särskilt i tredje världen där många länder saknar elementära saker som vägar och hus men ändå har en 80-procentig arbetslöshet.

Svartjobbare och andra skattesmitare finns i alla länder och skattesystem, även de där skattetrycket är väsentligt lägre än i Sverige.

Skattesänkningar kommer inte i ett slag att få en önskvärd effekt på arbetsmarknaden, utan måste kombineras med effektiva kontroller.

Samtidigt går det inte att förneka att förekomsten av ett omfattande svart arbete i ett land är en signal om att systemet inte fungerar särskilt bra.

Regler och lagar ska alltid följas - men lagstiftaren måste också tåla att de anpassas till förändrade förutsättningar.

Därför ska regelsystemet också kunna ändras när det är uppenbart att det vilar på en felaktig förutsättning.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons