Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna upp, LO!

/
  • Den person som tar över efter Vanja Lundby-Wedin måste vara mer alert. LO riskerar att bli en sovande organisation.

Annons

LO fortsätter att tappa medlemmar. Särskilt svårt har de 14 fackförbunden att locka unga. Det är 16:e året i rad som medlemmarna blir färre, även om minskningen har avtagit. Samtidigt växer det privata fackförbundet Unionen och går snart om LO, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

En stor del av medlemstappet orsakades av regeringens avgiftshöjning för a-kassorna, då många även gick ur facket. Men allt kan inte skyllas på de höjda avgifterna. Raset beror troligen också på att färre unga ser poängen med att vara fackligt ansluten. Det är främst yngre män i storstäder som har svårt för fackets traditionella budskap. I stället sätter de större tilltro på individuella lösningar, visar en undersökning från Sifo.

Efterträdaren till Vanja Lundby-Wedin som avgår vid kongressen under våren 2012, väljs i maj. Den nya LO-ordföranden borde uppmana sina förbund att bli mer kundorienterade. Vid ett flertal tillfällen har regeringen flaggat för en obligatorisk, statlig a-kassa vilket gör det ännu mer angeläget för fackförbunden att vässa sina argument. Arbetslöshetsersättningen försvinner då från listan över skäl till att gå med i ett fack. LO måste också en gång för alla klippa banden till Socialdemokraterna. Enligt Sifo röstar inte ens hälften av LO-medlemmarna på S, vilket gör det befängt att fortsätta upprätthålla den drygt hundraåriga relationen till arbetarrörelsen.

Det borde också vara mer attraktivt att gå med i facket. Mervärde är viktigt för unga, som antagligen hellre lägger pengar på viktigare saker än ett dyrt medlemskap i en organisation med oklart syfte. Ingångarna måste vara fler och lättåtkomligare. Tidningen skrev 2010 om en sommarjobbare i Dalarna som ville ha råd och tips från Hotell- och restaurangfacket. Han möttes av kalla handen eftersom han inte varit medlem de tre månader som krävs för att få förhandlingshjälp. Fallet är ett exempel på hur snåla och rigida regler försvårar för unga. Eventuell karenstid för rådgivning borde tas bort och tillfälliga medlemskap borde införas, exempelvis för unga sommarjobbare.

Kanske skulle fler unga gå med i facket om de kände att konkret hjälp fanns att tillgå snabbt och smidigt. Väckarklockan för har ringt högljutt och länge; det är dags att vakna innan LO faller in i den eviga sömnen.

Mer läsning

Annons