Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaga besked om regioner

/
  • Ombildning. Kommunminister Mats Odell har ingen enkel uppgift att försöka få igång processen med en regionbildning så länge som inte hela regeringen bejakar tankegångarna om att skrota län och landsting.

Annons

Det var i februari som Ansvarskommittén presenterade sitt slutbetänkande. Det tog utredningen totalt 36 sammanträden att komma fram till ett förslag om att ersätta de nuvarande länen med sex till nio regioner. Även de 21 nuvarande landstingen föreslogs bli skrotade och istället utgöra en del av de direktvalda regionkommunerna. Förändringarna motiverades med behovet av en utvecklad samverkan mellan staten och regionkommunerna för att ge medborgarna bästa möjliga utbyte av de samlade offentliga resurserna.

Nu har kommunministern fått fullmakt att tillsätta en samordnare, inte mer. Och Mats Odell gör ingen hemlighet av att det ännu inte finns någon gemensam allianspolitik kring synen på värdet av att omorganisera Sverige. Det är moderaterna som bromsar och därför konstaterar kommunministern att arbetet med en eventuell omstrukturering får "ta den tid som behövs". Därmed uppfylls också det moderata kravet på frivillighet i samarbetet.

Det är förre regionaldirektören i Västra Götaland, Jan-Åke Björklund, som på torsdag får regeringens uppdrag att samordna arbetet för de kommuner och län som anmäler att de är intresserade av ett bredare samarbete. Björklund var utredare när Västra Götaland och Skåne bildade regioner. Han har således stor erfarenhet och är säkert rätt person för uppgiften. Men mandatet är knappast omfattande med en regering som ännu inte bestämt sig för om den över huvudtaget gillar tanken på en regionbildning.

I Dalarna är målsättningen att de olika länsaktörerna ska ha talat sig samman så att direktionen för Region Dalarna kan fatta ett beslut i regionfrågan den 15 september. Även i vårt län har moderaterna hittills valt att hålla en låg profil i sakfrågan, medan det bland övriga partier finns en stor öppenhet inför ett regionsamarbete, dock under förutsättning att medborgarnas inflytande inte försämras i en ny samhällsordning.

Mot bakgrund av osäkerheten om vad den samlade regeringen vill i regionfrågan skulle det förvåna om det redan till nästa val föreligger särskilt mycket av konkreta resultat från Ansvarskommitténs presenterade förslag.

Mer läsning

Annons