Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kostarMitt-Dalarna?

Annons

På ledarplats i går kritiseras begreppet Mitt-Dalarna. Jag vill gärna hålla med. Samverkan är naturligtvis bra och det behöver vi se mer av i vårt län. En ökad kommunal samverkan är viktigt för att ge oss ett bättre lokalt företagsklimat.

Däremot behöver vi inte fler fast offentliga strukturer, snarare färre. Samverkan ska naturligtvis ske när något kan göras bättre och mer kostnadseffektivt. Att skapa nya fasta strukturutan att motsvarande funktioner i berörda kommuner avvecklas, möter inte det kravet.

Inlägget/Mitt-Dalarna

Det skulle vara intressant att se en redovisning på hur mycket Mitt-Dalarna kostat och ställa detta mot vad man åstadkommit. Det torde inte bli någon munter läsning. Det som görs inom Mitt-Dalarna borde ske genom en samverkan utan fast kansli. Målet måste vara att ge medborgare och företag bästa möjliga service till lägsta tänkbara kostnad.

För egen del har jag länge fascinerats av hur lätt det tycks vara att skapa nya offentliga aktörer utan att ställa krav på effektivitet. Se på våra statliga myndigheter. Det lär finnas närmare 500 och en ny tycks skapas så snart ett särintresse kan definieras. Håller samma fenomen på att sprida sig bland kommuner?

Samverkan är dock som sagt något positivt och redaktör Gruhs lyfter i sin ledare fram Falun-Borlänge. Många län i Sverige har en centralort som omfattar 100 000 invånare eller fler och ett sådant centra är en kraftfull motor i sitt närområde. I Dalarna saknas detta. En fortsatt och ökad samverkan mellan Falun och Borlänge är därför inte bara önskvärd utan helt nödvändig.

Men en sådan samverkan kräver skarpa projekt. Fritidsaktiviteter kring Runn och i skidspåren i all ära men ambitionen måste vara högre. Våra politiker kan redan idag ställa krav på sina förvaltningar att lyfta fram "alla" områden där stordrift Falun-Borlänge ger ökad effektivitet.

Deras uppdrag är ju att vara till för oss och se till att vi medborgare och företag får bättre och mer kostnadseffektiv service. Det är ju därför kommuner finns. Ansvariga politiker måste alltså ställa sig frågan - Vem är vi till för? Därefter kan de ge oss leverans i enlighet med det självklara svaret.

CARL STRÖM, Svenskt Näringsliv Dalarna

Mer läsning

Annons