Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände – och hände?

Annons

Viktigaste positiva händelsen under 2006?

Christer: Sysselsättningen.

En stark högkonjunktur har medverkat till en ökad framtidstro och investeringsvilja i svenska företag. Antalet nya jobb ökar och arbetslösheten har minskat för varje månad. Ökad sysselsättning skapar en allmän optimism inför framtiden, allra mest bland dem som varit utan jobb under lång tid.

Karin: Regimskiftet.

Varje demokrati mår bra av friska vindar och andra lösningar på problemen. Precis som vi svenskar tror att det bara finns ett sätt, det svenska, att göra saker på, tror socialdemokraterna att Sverige kan styras på bara ett sätt; det socialdemokratiska.

På odelad andraplats kommer de uppiggande rondellhundarna!

Hans: Vaktavlösningen.

För Sveriges del vaktavlösningen i partikansli och departement. Maktskiftet i sig är någonting positivt. Den regeringströtta socialdemokratin får vila upp sig i oppositionsställning och alliansen pröva på regeringsansvarets tunga börda.

Den mest negativa händelsen under året?

Christer: Kollapsen i Mellanöstern.

Hopplösheten i denna del av världen fördjupades under året. Inre stridigheter efter Hamas maktövertagande har förvärrat situationen på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Palestiniernas omänskliga levnadsförhållanden är en skam för mänskligheten.

Karin: Landstingsvalet och (sd)-framgångarna.

Socialdemokraternas och Ken Swedenborgs agerande i Landstinget Dalarna är till förfång för hela det politiska systemet.

Det är frustrerande men inte oväntat att sverigedemokraterna lyckades etablera sig i så många fullmäktigeförsamlingar runt om i landet.

Hans: S-dribblet i landstinget.

För Dalarnas del Alf Johanssons (s) eländiga dribbel i landstinget för att till varje pris säkra makten åt sitt parti. Väljarnas politikerförakt är stort nog ändå.

Vem var årets svensk?

Christer: Fredrik Reinfeldt.

Moderatledaren lyckades dels samla hela borgerligheten kring ett gemensamt valprogram som höll för påfrestningarna trots en extremt lång valrörelse, dels klarade han konststycket att manövrera ut socialdemokratin på arbetarrörelsens hemmaplan - om jobben!

Karin: Ingvar Kamprad.

I många år har jag imponerats av Ingvar Kamprad. Han står för nytänkande som genererat många jobb både i Sverige och utomlands. Men Ikea måste vara noga med etiken när man gör sina upphandlingar.

Hans: Måhända Göran Lambertz.

Kanske den kontroversielle justitiekanslern Göran Lambertz - om han verkligen har fog för sin offentligt luftade misstanke att orimligt många oskyldigt dömda sitter i svenska fängelser. Framtiden får utvisa.


Ditt bästa personliga minne?

Christer: San Siro i Milano.

Pojkdrömmen blev verklighet när jag bland 82 000 åskådare, mitt i Juventus-klacken på enorma San Siro-stadion i Milano, fick uppleva när Zlatan Ibrahimovic gjorde ett avgörande mål i matchen mot Inter.

Karin: Hälsan och golfen.

När man summerar ett år kommer hälsotillståndet hos alla dem man älskar i första rummet och jag kan glädja mig åt att alla är friska. Lite mallig är jag också över segern i en golftävling på Cypern i mars och segern i partävlingen på Hagge GK i Volvo cup i juni.

Hans: Viktigt steg framåt.

Barnbarnet Svens debut på två ben.

Frågan som dominerar debatten 2007?

Christer: Miljö/klimat.

Frågorna hänger samman och en bred opinion kommer att tvinga fram en diskussion som vi inte kan smita undan. Ju fler som engageras i debatten desto seriösare blir tonläget, till gagn för en saklig bedömning av hot och möjligheter.

Karin: Jobben och skolan.

Dessa två frågor har lyfts fram av regeringen och utvecklingen kommer att synas noga i sömmarna. Fast för egen del efterlyser jag än en gång en debatt om civilkurage och betydelsen av att våga stå upp. Nästan alla problem är vardagsrelaterade.

Hans: Nya SAP-ledaren.

Sossarnas val av ny partiledare efter Persson på extrakongressen i mars.

Samt givetvis regeringen Reinfeldts förmåga att infria anhängarnas alla förväntningar och motståndarnas många farhågor.


Vem blir ny partiledare för socialdemokraterna?

Christer: Carin Jämtin.

Visserligen har också hon sagt sig vara ointresserad av kandidaturen. Men jag tror att hon kommer att övertalas. Socialdemokraterna behöver en förnyelse efter valnederlaget.

Karin: Pär Nuder.

Jag trodde aldrig att Margot Wallström verkligen ville bli partiledare, vilket är synd. Tyvärr tror jag också att alltför många krafter är motståndare till Mona Sahlin även om de flesta inom (s) givetvis ser att det vore önskvärt med en kvinna. Så Göran Persson får (en sista gång?) precis som han vill.

Hans: Carin Jämtin.

Mona Sahlin framstår som förbrukad och Per Nuder som för tråkig. Etiketten kräver numera ett obekant antal "nej" innan ett "ja" plötsligt blir politiskt möjligt. Socialdemokratins olika fraktioner har sannolikt lättast att till sist enas om Carin Jämtin.

Mer läsning

Annons