Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla pendeltågstrafiken på Västerdalsbanan

/

Annons

Västerdalsbanan har mycket stor betydelse för arbetspendling och studier. Från Malung är det i dag närmare 15 personer som dagpendlar till Borlänge. På Itinonotågen är det möjligt att koppla upp sig på Internet, vilket betyder att resorna kan användas som effektiv arbetstid. Att åka tåg är ett bekvämt och fritt sätt att resa. Dessutom behövs en väl fungerande tågtrafik om vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Genom att fler väljer tåg framför bil och flyg kan utsläppen av växthusgasen koldioxid minskas. För varje liter sparad bensin minskar utsläppen av koldioxid med 2,35 kilo.

Därför är det beklagansvärt att de nya Itinotågen, som trafikerar Västerdalsbanan, inte har fungerat som de ska. Inför kommande vinter förutsätter vi att ansvariga har åtgärdat dessa problem. Om persontågstrafiken läggs ner på Västerdalsbanan eller om tågen alltför ofta ersätts av landsvägsbuss, så försvinner också en av anledningarna för människor att bosätta sig i Västerdalarna. Tillgång till väl fungerande kommunikationer är nödvändigt för att hela Dalarna ska vara attraktivt nu och i framtiden.

Det är fullt möjligt att åstadkomma moderna kommunikationer med pendeltågstrafik för skol- och arbetsresor inom länet. Bussen kompletterar tåget genom att transportera resenärer till och från tågstationen. I Falun har Centerpartiet varit drivande i arbetet med att utveckla så kallad stjärntrafik, vilket i praktiken innebär att alla bussar möts i Falun samtidigt. Då går det snabbt och enkelt att byta buss och ta sig vidare. Såna knutpunkter kan utvecklas på fler ställen i länet. Kompletterat med Borlänge som stor knutpunkt för järnvägstrafiken så skulle dalfolket få tillgång till en väl fungerande pendeltågs- och busstrafik. En sån satsning och samordning skulle bidra till en ännu mera positiv utveckling och ett blomstrande näringsliv i Dalarna.

Västerdalsbanan är en nödvändig del i ett sånt system. Genom upprustning och förbättrad bärighet blir det möjligt att köra tätare turer och hålla högre hastigheter. En satsning på Västerdalsbanan är fullt realistiskt och ökar människornas valmöjlighet när det gäller arbete och bostadsort.

PÄR KINDLUND

ANDERS LUNDIN

ANKI ENEVOLDSEN

är alla tre centerpartister från respektive Malung, Vansbro och Gagnef.

Mer läsning

Annons