Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning är en överlevnadsfråga

Annons

Före 1840-talet trodde makteliten i Sverige fortfarande inte att arbetare, pigor och drängar kunde lära sig läsa, skriva och räkna. Varför då slösa skattepengar på utbildning? Människor blir ju så mycket enklare att dupera om de är obildade. Så gick resonemangen inom dåtidens reaktionära kretsar med lätt nippriga kungar i centrum.

I efterhand vet vi att de liberala och senare även socialdemokratiska krafter som drev framväxten av allmänna skolor från 1842 och framåt lade en avgörande pusselbit i framväxten av demokratin, den öppna ekonomin och välfärdssamhället.

Vårt starkaste vapen mot maktmissbruk och galna idéer heter alltjämt kunskap, kritiskt tänkande och yttrandefrihet. Grunderna för detta lär vi oss förhoppningsvis i skolan, även om skolan tidvis har gjort det motsatta och utgjort en tummelplats för barnmisshandlare, dilettanter, bedragare och sekterister med dunkla syften. I nutid inhämtar vi hur som helst förhoppningsvis så mycket ny kunskap i skolan att vi kan tänka nytt, kreativt, stort och fritt för att sedan omsätta våra idéer i handling till gagn för samhället, våra medmänniskor och oss själva.

I dag är utbildning och kunskap en central fråga även för utvecklingen av näringslivet i en modern samhällsekonomi som Sveriges, vilket denna ledarsida har påpekat i flera artiklar.

Inte minst mot den bakgrunden är den låga utbildningsnivån i Dalarna oroande. Endast drygt 20 procent av Dalarnas invånare har eftergymnasial utbildning.

Glädjande i detta relativa utbildningsmörker är emellertid att högskolan Dalarna långsiktigt växer och är framgångsrik i sin rekrytering av såväl yngre studenter som studenter från så kallade "studieovana" hem, samt äldre studenter. En upphöjning av högskolan till universitet skulle sannolikt öka de högre studiernas attraktionskraft ytterligare bland länsinvånarna. I Dalarna behöver kanske särskilt många äldre och medelålders komplettera sin utbildning för att bli långsiktigt konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

JONAS LERSTEN

Mer läsning

Annons