Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA inför svåra prov

Annons

den 7 december 2006

Rapporten från den så kallade Bakerkommissionen är en innehållsrik och bedövande tung läsning. Den är skoningslös i beskrivningen av det elände, våld och krigsliknande handlingar som det irakiska folket tvingas leva med. Rapporten tecknar en bild av ett obeskrivligt lidande utan slut.

Bakerkommissionen tillsattes i våras med uppgift att göra en total översyn av den amerikanska strategin. Till att leda arbetet utsågs den tidigare utrikesministern James Baker, vars mångåriga erfarenhet sågs som en garanti för en oberoende granskning av USA:s insatser. Gruppen fick också uppdraget att komma med råd och konkreta förslag i avsikt att normalisera situationen i regionen.

James Baker är en kontroversiell person inom den amerikanska politiska sfären. En sammanfattning av hans politiska gärningar visar på delade uppfattningar om hur framgångsrik han egentligen varit. Men han har stöd från den mäktiga amerikanska oljeindustrin, liksom hos militärindustrin. Hans internationella erfarenhet har varit en viktig förutsättning för jobbet med att leda Irakkommissionen.

Förklaringen till att han gång efter gång lyckats dyka upp i viktiga sammanhang när amerikanska intressen ska avhandlas i världspolitiken kan tydligast förklaras med den långa vänskapen med familjen Bush. Den politiska karriären inleddes i det demokratiska partiet, men fick ordentlig fart först när han engagerat sig för republikanerna och politiskt lierat sig med George Bush den äldre.

Som 76-åring har han lett granskningen av den amerikanska insatsen i Irak och kommit fram till slutsatsen att USA måste intensifiera insatserna med att ta hem den amerikanska truppen och att ett ökat ansvar läggs på irakierna. Men det är lättare att säga än att förverkliga, därför är också Bakergruppen vag med tidpunkten för ett hemtagande av den amerikanska truppen. Det antas kunna ske tidigast under 2008.

Kommissionen har lämnat över 79 rekommendationer för att åstadkomma en bättre situation i Irak. Flera förslag innebär krav på diplomatiska samtal med länder som Syrien och Iran, men också en dialog med andra parter i Mellanöstern. Förhoppningen är att åstadkomma en ökad stabilitet i en överhettad region och där USA har hamnat i en synnerligen besvärlig situation, men med en viktig mission.

Visserligen är det lätt att misströsta om den framtida utvecklingen i Irak och dess omgivningar. Det finns ingen anledning att misstro uppsåtet hos Bakerkommissionen. Den har gjort ett bra jobb och har goda förutsättningar att föra frågan i rätt riktning. Ansvaret vilar nu tungt på George W Bush och Vita husets förmåga och vilja att förverkliga kommissionens intentioner.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons