Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp?

/

Annons

Den enes död, den andres bröd. Samtidigt som krisen inom Socialdemokraterna intensifieras, håller Vänsterpartiet kongress med start på torsdag. "Vänsterpartiet står rak i ryggen och med gott självförtroende när socialdemokratin tappat kompassen", skrev partiledarkandidaten Ulla Andersson i en debattartikel i gårdagens Expressen.

S må ha tappat bäringen. Men det är svårt att se att Vänstern skulle ha något att hämta från resterna av S smörgåsbord.

Andersson tror att många väljare har övergett V och flytt till S, Moderaterna och Feministiskt initiativ på grund av att Vänster inte satsar på en tydlig feministisk profil. Tyvärr överskattar hon väljarnas intresse för frågor som rör genus och jämställdhet. Att V inte är ett större parti beror snarare på att politiken inte tilltalar den breda massan. Andersson vill till exempel att vinstdrivande vårdbolag helt ska förbjudas; ett sådant kategoriskt uttalande saknar djup och nyanser.

Socialdemokraterna vaknade på nyårsdagen upp till nya skräcksiffror på 25 procent. S-toppen Ylva Johansson var inte sen med att såga Håkan Juholt i sin blogg och skyller partiets usla läge och låga förtroende på honom. Men allt är inte Juholts fel, även om det kan kännas enklare för många socialdemokrater att resonera så. Problemet i grund och botten en avsaknad av modern politik.

Juholt har en klar konkurrent i Jonas Sjöstedt, som valberedningen inom V har föreslagit som ny partiledare. Han är påläst och förtroendeingivande, och representerar en mer pragmatisk falang av V. Samtidigt kan inte Juholt ägna alltför mycket uppmärksamhet åt att uppvakta vänsterfalangen i partiet, eftersom han måste fokusera på den viktiga medelklassen i storstäderna.

Fajten fram tills nästa val kommer inte att stå mellan S och V, utan snarare mellan S, MP och M. De väljare som har tröttnat på höga skatter, gillar Rut och prioriterar jobbfrågan har inte mycket att hämta hos vare sig S eller V. De som ändå vill vara lojala mot vänsterblocket väljer i så fall Miljöpartiet, som länge har visat framåtanda.

Mer läsning

Annons