Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universitet - ett måste för länet

Annons

Denna tidning har tidigare varnat för riskerna med ett akademikerproletariat. Vi ser redan nu att arbetslösheten bland akademiker växer och att det riskerar att bli än värre. Det finns heller inget vetenskapligt bevisat samband mellan stora utbildningssatsningar och ekonomisk tillväxt i en modern industriell ekonomi.

Däremot finns ett tydligt bevisat samband mellan ekonomisk tillväxt och utvecklingen av så kallade kluster, det vill säga kreativa miljöer där människor från närliggande verksamheter möts, utbyter fruktbar kunskap och kläcker nya idéer som kan bli projekt, verksamheter eller företag.

I sådana miljöer brukar ofta ett universitet utgöra centrum, och det är sådana miljöer Dalarna behöver fler av. Ett bra exempel är den starka läkemedelsbranschen i Uppsala, vars utveckling i hög grad beror på samverkan med universitetet och den dynamik som har uppstått i och kring företag och institutioner.

Dessutom finns ett självändamål och ett egenvärde i all utbildning. Kunskap och bildning vidgar vyerna, öppnar nya horisonter och kan därmed vara en avgörande pusselbit i en människas liv. Detta trots eventuell framtida bitterhet över höga studielån, eventuella okvalificerade arbetsupppgifter och upplevd låg lön. Undersökningar visar till och med att högutbildade kan förvänta sig bättre hälsa och längre livslängd.

Ytterligare ett skäl till att Dalarna bör ha ett eget universitet är den pågående befolkningsminskningen. I exempelvis Umeå, Växjö, Örebro och Karlstad som alla blev universitetsorter under andra halvan av 1900-talet ökar befolkningen stadigt. Umeås befolkning har ökat från 77 000 vid universitetets bildande 1977 till nästan 110 000 invånare i dag.

Ett sammanhållet universitet i nya lokaler på en neutral plats mittemellan Falun och Borlänge vore naturligtvis idealet för Dalarna. Med utsikt över Runn skulle det snabbt bli känt inte bara för sin höga standard på forskning och utbildning utan också för sitt unika och vackra läge. Komplettera med en snabbtågslinje som går mellan städerna och stannar mitt i universitetsområdet och vi har ett energisnålt universitet som ligger rätt i tiden.

Det som till sist avgör länets befolkningsutveckling är huruvida vi kan erbjuda fler intressanta utbildningsalternativ och arbetstillfällen.

För alla som har vuxit upp efter Berlinmurens fall är världen gränslös. Det betyder att det kanske inte i första hand är till Stockholm eller Uppsala dalaungdomarna emigrerar i framtiden, utan till London, Los Angeles, Berlin, Calcutta, Moskva och Peking. För dem och andra potentiella inflyttare räcker det inte med marknadsföring av dalabygdens närhet till naturen och löften om ett lugnare liv. De vill ha liv och rörelse omkring sig och en mångfald i utbudet av jobb, aktiviteter, upplevelser, nöjen, kultur och utbildning. Utan dessa människor stannar Dalarna.

JONAS LERSTEN

Mer läsning

Annons