Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga tror på Dalarna

Annons

Men nu har jag varit på 30-årskalas med röj! Jag var äldst av gästerna. En hisnande upplevelse, när man egentligen själv känner sig lika ung som festföremålen och de övriga gästerna. Grymt blir emellertid besöket på toaletten och det ansikte som möter mig i spegeln. Det gäller att snabbt fästa blicken i kaklet för att ge utrymme åt den positiva inombordskänslan.

Väl till bords får jag uppleva många spännande samtal med unga kvinnor och män som just har avslutat sina långa studier, lämnat studentlägenheten i storstaden och bosatt sig i Falun eller Borlänge för att satsa på en yrkeskarriär i Dalarna. Påfallande ofta får jag veta att de inte har någon tidigare anknytning till Dalarna. Det är jobben i vårt län som lockar.

Några av gästerna ska snart bli föräldrar. Det syns inte, men jag drar jag min egen slutsats när de berättar om hur underbart det ska bli att få sätta barn till världen och låta dem växa upp i den här miljön, samtidigt som de låter blicken glida ut genom den öppna dörren till bygdegården i Aspeboda. Som för att få kontakt med ett Dalarna på väg att kläs i försommarskrud.

Själv känner jag plötsligt tacksamhet över de politiker och andra beslutsfattare som varit med och skapat förutsättningar för etableringen av de statliga verken i Borlänge. Där är nämligen i Vägverket och hos Banverket som de unga födelsedagsgästerna, liksom jubilarerna, fått sina första riktiga jobb i livet. Nu planerar de för ett framtida liv i Dalarna.

Vägverket och Banverket spelar förmodligen en viktigare roll för länets arbetsmarknad än vad många av oss inser. Inte minst när det gäller att locka unga människor till kvalificerade och bestående jobb i Dalarna; så långt vi numera kan uttala oss om jobbens och verksamheters livslängd. Men rimligen är de båda verken i Borlänge trygga arbetsplatser.

Självfallet har vi också tusentals exempel från det privata näringslivet, där spännande jobb, som exempelvis vid ABB, SSAB, Kvarnsveden, Grycksbo, Fors och mindre företag runt om i länet, fångar upp smarta ungdomar på jakt efter en möjlighet att få sätta ned sina första bopålar, bilda familj och bygga upp en tillvaro i Dalarna.

30-årskalaset i Borlänge och Aspeboda förstärkte min tro på Dalarnas framtid. Visserligen kan jag knappast bjuda in mig själv, men infinner sig möjligheten kommer jag inte missa chansen att delta i framtida kalas av det här slaget.

De unga tror ju på Dalarna!

Mer läsning

Annons