Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullenhag (FP) är rädd i onödan

Annons

För att bemöta några av de fördomar och faktafel som cirkulerar kring invandring, har integrationsminister Erik Ullenhag (FP) lanserat en sida där han slår hål på 13 vanliga myter.

Nu får Ullenhag kritik för att ha sållat bland fakta. Bland annat undviker han slutsatsen som regeringens utredare Jan Ekberg själv kommit fram till: Invandringen kostar samhället pengar. Ekberg säger dock att detta beror på den relativt sett höga arbetslösheten bland invandrarna, och ger en indirekt känga till integrationspolitiken.

Ullenhags initiativ är i grunden bra. Och de flesta av punkterna är välformulerade och stabilt underbyggda. Men av rädsla för att presentera fakta som kan användas mot honom och i förlängningen mot invandrare, svävar han bitvis ut i svammel.

Troll spricker i solljus, sägs det. Debatten om integrationspolitiken förs bäst när både positiva och negativa aspekter tas med. Framför allt gäller det att se och erkänna strukturella problem; social klass och etnicitet är fortfarande viktiga faktorer i en människas möjligheter att ta sig fram i livet.

Mer läsning

Annons