Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvärsäkert kan förleda

Annons

Tvärsäkra yttranden kan ofta få lyssnaren att tvivla på sina egna argument. Ibland kan det röra sig om en villfarelse eller också handlar det om oförblommerade lögner. Parhästarna Bush och Blair har för alltid skrivit in sig i Lögnens bok med sitt anfall på Irak under förevändning att Saddam Hussein förfogade över en vapenarsenal som han i själva verket inte hade.

Harold Pinter, årets Nobelpristagare i litteratur, gav en tveklös analys på SVT i onsdags kväll. Med en pläd om benen och tydligt märkt av sin sjukdom gav han ändå ett intryck av obändig styrka. Med ackuratess förklarade han varför han anser att USA är det största hotet på klotet under Bushs ledarskap.

Under andra världskriget hävdade statsminister Per Albin Hansson att "vår beredskap är god". Det var en sanning med modifikation men denna lögn var inget som skadade någon. Han lurade hela svenska folket och antagligen också Hitler så hans uttalande får passera som en "god" lögn.

Sedan finns det uttalanden som om de upprepas tillräckligt ofta kan bli en självuppfyllande profetia. Det handlar inte om någon lögn utan ett budskap som framförs på ett skickligt och därför förledande sätt. Jag tänker på Rolf Gunnarssons devis som han och andra moderater lyckats inpränta i dalfolket: "Landstinget Dalarna ska bara syssla med sjukvård".

I förlängningen, om man tolkar det så som m-representanterna antagligen önskar, kan man få för sig att landstingsledningen rent av sysslar med olagligheter när man anslår pengar till annat än sjukvård.

Men så är naturligtvis inte fallet. Enligt den ursprungliga kungliga förordningen från 1862 hade landstingen vida uppgifter att sköta. 1928 fick man också uppgiften "att ombesörja vård för sjukdom, skada eller kroppsfel åt befolkningen i den mån inte annan drog försorg därom". Uppdraget vidgades 1951 så att även de långvarigt kroppssjuka omfattades av sjukhuslagen. I dag går cirka 75 procent av landstingens pengar till hälso- och sjukvården, ty i uppdraget ingår också en skyldighet att svara för kollektivtrafik och regional utveckling inklusive kultur, ty om inte själen får sitt mår inte heller kroppen bra.

UTRIKESMINISTER LAILA FREIVALDS I EN INTERVJU I SVENSKA DAGBLADET OM AVGÅNGSKRAVEN MOT HENNE KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons