Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare för nikotinister

/

Annons

Är ditt nyårslöfte ett sundare liv? Regeringen hjälper dig på traven. På söndag blir det återigen dyrare att snusa och att röka. Skatten på cigaretter med höjs med åtta procent, från 48 kronor till 51. Skattehöjningen på snus blir ännu högre, elva procent. En dosa snus som i dag kostar 47 kronor kostar nästa vecka 49 kronor. För den som drar i sig en ask cigaretter varje dag innebär en prisökning på runt tusenlappen per år. Smakar det så kostar det, med andra ord.

Finansminister Anders Borg (M) deklarerade i samband med lanseringen av höstbudgeten att svenskarna "ska jobba mer och röka och kröka mindre". Om prishöjningen får den effekten är dock ovisst. Smärtgränsen är antagligen inte nådd än på ett tag.

Dyrare tobak innebär inte per automatik färre nikotinberoende svenskar. Möjligen kan det påverka unga som vill eller är på väg att börja snusa eller röka. Om snuset varje månad gräver ett stort hål i plånboken, som går ut över andra aktiviteter, kanske man tänker till en extra gång. För inbitna nikotinister kan det snarare handla om att prioritera om i hushållskassan eller byta till ett billigare märke. Oavsett pris skriker kroppen efter den dagliga dosen nikotin.

Statens Folkhälsoinstitut (FHI) tror dock att prishöjningen kommer att ge en positiv folkhälsoeffekt, men påpekar också att användningen av tobak påverkas av flera faktorer: Pris, tillgänglighet, attityder och social acceptans.

Oavsett hur man vänder och vrider på argumenten har ändå rökningen och snusningen minskat i Sverige sedan trettio år tillbaka i tiden, förutom hos ungdomar. Enligt en rapport från FHI är andelen dagligrökare i Sverige 13 procent bland kvinnor och 11 procent bland män. Betydligt färre kvinnor än män snusar; bara fyra procent av kvinnor snusar varje dag medan mer än dubbelt så många män snusar.

Även om de direkta och indirekta skadorna från framför allt rökningen belastar sjukvården med runt 30 miljarder varje år, har ändå folkhälsoarbetet gått framåt. Rökstopp på arbetsplatser och uteställen, ständiga propåer från sjukvården och dyrare tobak gör det sammantaget krångligare att vara nikotinberoende.

Mer läsning

Annons