Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trist låsning om sjukvården

Annons

I stället för att ge läsarna och förslagsställaren Lars Hallén de argument som lett fram till övertygelsen om att inta en avog inställning till alternativlösningar i sjukvården, väljer Ingalill Persson att dela ut verbala örfilar till en av trotjänarna i landstingets läkarkår. Sättet att argumentera känns inte särskilt konstruktivt.

För överskådlig tid har landstinget i Dalarna gjort sig beroende av så kallade stafettläkare; doktorer som skickas ut från privata bolag för att sättas in där den ordinarie bemanningen är otillräcklig eller rent av obefintlig. Privatläkare är följaktligen inget okänt begrepp i vårt län. Varför är då landstingsledningen så avvisande till initiativ och alternativ som växt fram inom den egna organisationen?

Sjukvården står inför stora utmaningar. Landstingen skrotas om landet genomför den regionalisering som föreslås i den statliga utredningen Ansvarskommittén. Utredarna är överens om att framtidens sjukvård måste bedrivas i större regioner för att vårdapparaten ska klara bland annat rekrytering, utrustningsbehov och specialistkompetens.

Men denna bakgrund går det att måla upp olika bilder av framtiden för sjukvården. Men få av dem saknar inslag av privat sjukvård som ett komplement till den offentliga. En politik som inbjuder olika aktörer till en debatt om hur sjukvården ska klara framtidskraven i Dalarna borde välkomnas, inte avvisas, av landstingets socialistiska ledning.

Mer läsning

Annons