Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frågor i fokus

Annons

den 20 februari2006

Diskussionen var avsedd att handla om framtiden och välfärden, men tämligen tidigt gled debatten in på betydligt mera konkreta frågeställningar. Dem höll debattörerna envist fast vid, trots envetna försök från debattledarna att förmå de sju partiledarna att vidga perspektiven.

Söndagsdebatten var den första partiledardiskussionen i TV4 inför höstens val. Det okonventionella upplägget med konkreta frågor och relativt korta svar, vitaliserade debattörerna och medverkade i hög grad till att det ändå blev en ganska bra politisk dialog mellan regeringskonstellationen och allianspartierna på den borgerliga sidan.

Debatten gav oss väljare också några tydliga besked: Statsminister Göran Persson och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson har olika uppfattningar om friskolans ställning. Persson är rädd för att friskolan stjäl resurser från den kommunala skolan, medan Eriksson anser att kommunerna måste lära av friskolan hur en modern skola ska drivas.

Det borgerliga blocket levererade nyheten om att de i dag, måndag, kommer att presentera ett gemensamt program för skolan där det bland annat finns ett förslag om att skolan återinför betyg från årskurs sex.

Egentligen var samtliga partiledare överens om en ökad satsning på utbildning och forskning som ett viktigt instrument för att Sverige ska utvecklas i en riktning, som också ska säkerställa framtidens jobb i Sverige.

Under debattavsnittet kring sysselsättningen blev annars centerns Maud Olofsson den som främst tog småföretagarnas parti, medan Lars Ohly (v) vid upprepade tillfällen utlovade att en regering med vänsterinflytande ska satsa på ett par hundra tusen jobb nya i offentlig sektor.

Fredrik Reinfeldt (m) irriterades över att statsminister Göran Persson så ofta intar den maktlöses roll i den offentliga debatten. Moderatledaren tyckte det var märkligt att en statsministern som styrt landet under så många år aldrig vill kännas vid resultatet av den förda politiken.

Som exempel redovisade Reinfeldt alla de grupper i landet som upplever ett utanförskap i dagens samhälle; arbetslösa, sjukpensionärer och äldre.

- Varför tar socialdemokratin inga initiativ som aktiverar de som står utanför? undrade moderatledaren.

Perssons väntade svar var att moderaternas skattesänkningsförslag på 250 miljarder inte kommer att återinföra sjukpensionärer och arbetslösa till arbetsmarknaden.

Tyvärr blev det inte så mycket av diskussionen kring den inledande frågeställningen om hur det kommer att gå med pensionsutfallet för dem som är födda under 60- och 70-talet. Både alliansen och regeringskonstellationen talade väl om både dagens äldre och de generationer som går in i ålderdom om 20-30 år. Men några konkreta besked om hur dagens politiker, majoriteten av dem 40-talister, tänker agera för att säkerställa kommande generationers pensioner, fick vi inte i går kväll.

Sammantaget var det en givande debatt, uppfriskad med korta rapporter från verkligheten, vilket också bidrog till att det blev snabba och konkreta ämnesbyten i debatten.

Tonläget i diskussionen var gott genom hela kvällen och det berodde i hög grad på upplägget från TV4-ledningen. Partiledardebatter i tv kan bli förödande tråkiga, särskilt när valet fortfarande känns avlägset för tv-publiken. Den här första riktiga drabbningen i direktsänd tv ger faktiskt mersmak.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons