Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tragiken i Ljungby

/
  • Ljus och leksaker står kvar medan polisavspärrningarna nu är borta från den plats där fyraåringen hittades mördad i oktober.

Annons

Mordet på fyraårige Texas i Ljungby är uppklarat. En tioårig pojke har lämnat sådana uppgifter att åklagaren anser att pojken kan bindas till mordet. Upplösningen är inte oväntad. Trots att polisen varit återhållsam med uppgifter under utredningstiden, har det funnits inslag i rapporteringen som lett till slutsatsen att det rimligen var ett barn som orsakade fyraåringens död.

Det är ovanligt att barn dödar andra barn. Sedan 1990 har det inträffas 1 200 mord i landet. Under samma period har barn förekommit som gärningspersoner i fem ärenden, Ljungbyfallet inräknat. Det handlar om totalt sex personer som varit under 15 år gamla, två 14-åringar, en 12-åring, en 10-åring och en 7-åring. De sistnämnda två pojkarna dödade fyraårige Kevin i Arvika i augusti 1998. Fallet blev mycket uppmärksammat eftersom man inledningsvis trodde att pojken avlidit på grund av en olycka. Men ganska snart visade det sig att dödsfallet inte var naturligt.

Det är svårt att ta till sig händelser som när barn mördar andra barn. Författaren Niklas Rådström har skrivit pjäsen "De onda", som handlar om mordet på tvåårige James Bulger i England i mitten av 1990-talet. Mördarna var de då tioåriga pojkarna Robert och Jon. I sitt arbete inför pjäsen läste Rådström mängder av förhörsprotokoll och handlingar från domstolen. Han konstaterade snart att det inte finns något enkelt svar på frågan varför barn mördar barn.

"Det är min övertygelse att ondskan finner sin bästa grogrund där människor förlorar sitt sammanhang, där de saknar bekräftelse och där de blir identifierade som hörande till "de andra", förklarade författaren i en intervju med Dagens Nyheter, när han för fem år sedan intervjuades i samband med ett mord på en tolvårig flicka i Stockholmstrakten.

I Ljungby är åklagare och polis av naturliga skäl förtegna om både motiv och detaljer kring det bråk som ledde fram till fyraåringens död. I det digra utredningsmaterialet om 3 000 sidor och 540 förhör, där minst 65 barn varit föremål för polisens frågor, finns förstås ett svar på frågan vad som utlöste våldshandlingen som fick ett så katastrofalt resultat. Men det är mer osäkert om svaret lär oss något om möjligheten att förebygga framtida händelser av det här slaget.

Mitt i all den tragik och sorg som dominerar känslorna hos de inblandade och övriga invånare i Ljungby, är det samtidigt tillfredsställande att fallet har fått sin upplösning.

Mer läsning

Annons