Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikutskottets ordförande kan tvingas avgå efter krismöte i Riksdagen

/
  • Karin Svensson Smith (MP) ordförande för riksdagens trafikutskott.

Under tisdagen var det krismöte i Riksdagens trafikutskott. Detta efter att en skandal blossat upp kring påståenden om hemliga offerter. Härvan kan sluta med att trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (MP) tvingas avgå.

Annons

– Det skadar förtroendet för Trafikutskottet, dess ordförande samt hela Sveriges Riksdag när Karin Svensson-Smith drar igång en sån här cirkus, säger Anders Åkesson (C) ledamot i Trafikutskottet.

Läs mer: Ordförande för riksdagens trafikutskott får inte vilseleda allmänheten

Allt började med en intervju i SVT i slutet av augusti där Svensson-Smith hävdade att det kinesiska bolaget China Railway construction har lämnat in en hemlig offert till riksdagens trafikutskott.

I den hemliga offerten lovade det kinesiska bolaget att man kan bygga hela den planerade höghastighetsjärnvägen i Sverige till en kostnad av 145 miljarder kronor. En kostnad som är hela 25 miljarder kronor lägre än vad Trafikverkets egna beräkningar förutsett. Dessutom halveras byggtiden till endast fem år.

Låter det för bra för att vara sant?

Det är det också.

Först hävdade Svensson-Smith att den hemliga offerten låg på trafikutskottets bord. Därefter har hon backat från påståendet och menar i stället att Sverigeförhandlingen sitter på den hemliga offerten.

Problemet är att Sverigeförhandlingen som ansvarar för finansieringen av höghastighetsbanan aldrig har tagit del av någon offert. Även infrastrukturminister Anna Johansson (S) nekar till att det ska finnas en offert.

Dessutom är byggnationen av höghastighetsbanan i ett allt för tidigt skede för att ta emot någon offert. I denna stund utreder man fortfarande hur sträckningen ska se ut, därför är det också svårt att räkna på några kostnader eller ta ställning till några bud.

Enligt källor till ledarsidan var det en pressad och irriterad stämning när trafikutskottet sammanträdde under tisdagen för att reda ut Svensson-Smiths påståenden. Under mötet blev hennes förklaringar minst sagt snurriga med otydliga uppgifter. Det senaste, och tredje besked är att varken Sverigeförhandlingen eller trafikutskottet tagit del av en hemlig offert eftersom den inte existerar. I stället ska uppgifterna ha kommit från ett papper under ett frukostmöte.

Frågan väcks därför om Karin Svensson-Smith (MP) skarvade med sanningen i den där intervjun med SVT. Frågeställningen är då om trafikutskottets ledamöter efter den här härvan, i synnerhet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har fortsatt förtroende för Svensson-Smith?

Om förtroendet är förbrukat då kan hon inte sitta kvar som ordförande.

Mer läsning

Annons