Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Temperaturen höjs lite extra i Japan

Annons

Anders Ahlgren (c) är som bekant kommunalråd i Gagnef och tillika ordförande i Region Dalarna. Bertil Daniels är ordförande i stiftelsen Siljan-Japan. Båda finns här i Japan och som jag berättade i förra krönikan är de lite småsura över att regeringen inte begagnade sig av möjligheten att få goda råd från dalfolket. Herrarnas partikamrat, infrastrukturministern Åsa Torstensson (c) kom ju till Japan samtidigt som vår delegation från Dalarna anlände. Surmulenheten kan också förklaras av att Tomokus verkställande direktör i Insjön, Terou Hakata, också tillhör styrelsen för Siljan-Japanstiftelsen och ingår i den delegation som besöker Tokyo den här veckan.

Dalapolitikerna tycker förstås att han borde ha varit en given gäst hos Åsa Torstensson mot bakgrund av hans långa erfarenhet av industrisamarbete mellan Dalarna och Japan. Hakata har varit en viktig person för utvecklingen av trähusföretaget i Insjön. Hans lyhördhet för den japanska marknaden och förmågan att omsätta detta i praktiskt finsnickeri i Insjön är en framgångsfaktor för Tomoku som givetvis borde vårdas på bästa sätt.

Nu får Tomokus verkställande direktör i Insjön "nöja sig" med att leda stiftelsens tiodagarsresa i österled. Det har han hittills gjort med stor framgång. Under det fortsatta programmet får han förstås också flera tillfällen att förklara varför svenska trähus är så populära i hans gamla hemland. Men då förs samtalen med potentiella kunder i japan, inte med företrädare för regeringen. Det är troligen också en bättre och mer långsiktig affärsidé än att diskutera med regeringens representanter. Det är ju japanerna som ska köpa husen från Dalarna.

Daladelegationens japanprogram har varit tämligen intensivt från första dagen. Men det är ändå nu i slutet av veckan och under veckoslutet som temperaturen höjs lite extra. Samtidigt ansluter kommunfolk, länsstyrelserepresentanter och näringslivsföreträdare till den grupp som redan finns på plats. Från och med i går och framåt kommer ärendelistan inte bara att handla om hur svenskt trä kan få en ökad efterfrågan i Japan. Leksand och Dalarna vill även etablera ett ökat samarbete när det gäller turism och kultur. Marknadsplatsen för denna exponering är Sapporo, välbekant som arrangörsstad för vinter-OS 1972.

Det är en gedigen satsning som folket från Siljansbygden genomför i Japan. Och med tanke på det positiva mottagandet som delegationen redan fått, kan jag ana att responsen blir ännu större nu i slutet av veckan och inte minst när det drar ihop sig till midsommarfirande i Leksands vänort, Tobetsu. Leksandsborna är spända över vad de japanska vännerna hittar på när det 20- åriga samarbetet mellan kommunerna ska firas.

Mer läsning

Annons