Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tällberg forum är redan en framgång

Annons

Jag är fortfarande lite osäker när jag själv övertygades. Möjligen var det redan när Ale Möller under inledningsceremonin band samman sången från Mamadou Sene med nära hundra spelmän i Hjort Anders Trettondagsmarch.

Eller så var det hettan i Irak-kvinnan Zainab Salbis anförande om de våldtagna och förnedrade kvinnorna som grep mig? Eller Christine Lohs beskrivning av konsekvenserna av barnbegränsningen i Kina? Eller den befriande humorn i prins El Hassan bin Talals världsöversikt?`

Som sagt, jag är inte säker när det stod klart för mig, nämligen den övertygande känslan om att det pågående Tällbergsmötet redan vid halvtid är en stor framgång.

Jag som sedan i fredags haft förmånen att följa de många inläggen, diskussionen och den sociala delen av Tällberg forum kan nämligen konstatera att utfallet överträffar alla mina förväntningar.

Kunskapsförmedlarna är i de flesta fall briljanta och flera av dem kryddar dessutom sina inlägg med en stor portion humor, trots att ämnet är tungt.

Som exempelvis professor Hans Rosling vid Karolinska institutet, som i går möttes av sportpubliksjubel efter sitt anförande om hälsoutvecklingen i världen.

Tack vare en överraskande, lättillgänglig och begriplig information fick hans torra och delvis bistra fakta oss åhörare att dra efter andan. Men också att le.

- Vi måste lära oss hur världen ser ut för att kunna förändra den, menar Hans Rosling och konstaterade att få vet att Iran och Vietnam i dag har samma barnadödlighet och familjestorlek som USA och Frankrike hade under sextiotalet.

Insikten om hur världen ser ut just nu och hur den riskerar att förändras om vi inte sätter in åtgärder, var också bärande tema i ett alldeles utmärkt anförande av kung Carl Gustaf, möjligen själv fortfarande tagen av lördagskvällens spemanshyllning till kungaparet på Holens gammelgård.

Konferensens åskådarplatserna har varit upptagna av en hängiven och intresserad publik. Jag har svårt att tro att någon i publiken lämnat de öppna sessionerna i besvikelse över upplevelsen i det väldiga cirkustältet på toppen av Tällbergs-Holen.

Majoriteten har nog varit tagna av vad de fått höra och frustrerade över tillståndet på olika håll i världen. Ingen är likgiltig inför frågeställningen om hur i hela världen vi kan leva tillsammans.

Mer läsning

Annons