Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack Federley, för att vi slapp komikerns gäng

Liberala Europavänner kan tacka bland annat Fredrick Federley (C) från ett historiskt snedsteg i Europaparlamentet i veckan. Efter en snabb lobbyinsats i den liberala partigruppen bidrog Federley till att sätta stopp för ett av de mer tokiga överväganden som den liberala partigruppen ALDE någonsin gjort.

Annons

Fredrick Federley (C) och Beppe Grillo. Foto: TT

Ingredienserna handlar om en komiker, italiensk inrikespolitik och maktambitioner i Europarlamentet. Att det ens blev en fråga är mindre smickrande för gruppledaren, den tidigare belgiska premiärministern, Guy Verhofstadts omdöme.

Låt oss ta det från början. Italienska Femstjärnerörelsen är ett EU-kritiskt populistparti som är med i Sverigedemokraternas partigrupp EFDD.

Partiledaren Beppe Grillo siktar på italiensk regeringsmakt och ville "klä bruden". Då passar inte sönderfallande UKIP och Sverigedemokraterna in i bilden. Istället var ALDE lockande, en partigrupp som har flera regeringschefer och kommissionärer. Det är mer statsmannamässigt att vara med i liberala partigruppen.

Och med Femstjärnerörelsens 17 ledamöter skulle ALDE återigen bli tredje största partigrupp i Europaparlamentet. Storlek i parlamentet har betydelse i form av ansvar för lagstiftningsuppdrag, talartider och presidieplatser, alltså makt. Det är här som Verhofstadts sviktade.

Samtidigt ställde Femstjärnerörelsen långtgående krav på att inte följa gruppreglerna och hade inga reformavsikter kring det egna partiet i friarbagaget. Därför blev det ramaskri, bland annat från Federley, mot att ALDE skulle urvattna sina ideal. Många telefonsamtal från många olika ställen i Europa, inklusive från Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen, ringdes till partivänner för att fråga vad som egentligen händer.

Argumentet för att släppa in Femstjärnerörelsen har också handlat om att vissa ledamöter i partiet är vettiga och går att samarbeta med. Men de utgör kanske bara en tredjedel. De kortsiktiga maktvinsterna kan aldrig användas för att urvattna den liberala europatanken, särskilt inte i en tid när unionens sammanhållning prövas. Vi står i en värderingsstrid som handlar om morgondagen ska präglas av samarbete med våra grannar eller nationalistiska starka män.

Femstjärnerörelsen kan vara välkommen i ett senare skede om de mognar, men det omedelbara beskedet är att partiet siktar på att försöka starta en ny grupp (Direct Democracy Movement) efter nästa val. EFDD kommer att upplösas när UKIP försvinner med Brexit 2019.

Var Sverigedemokraterna då tar vägen återstår att se, antingen till Le Pens högerextrema partigrupp eller så fortsätter försöken att hitta inte fullt så ostädade europeiska partners.

Tillägg: Nu har avhoppen från Femstjärnerörelsen börjat. Ledamoten Marco Affronte har gått med i Gröna Gruppen, som precis som ALDE tidigare sagt "tack - men nej tack" till att ta emot hela partiet.

Fredrick Federley (C) i Europaparlamentet.

Mer läsning

Annons