Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta inte organ utan att fråga först

Annons

Frågan om aktivt eller passivt medgivande är ett klurigt dilemma. Om man inte säger nej, säger man då ja? För att få fram fler organ som kan doneras till svårt sjuka vill riksdagens socialutskott att regeringen ändrar reglerna, så att de som inte säger aktivt nej anses vara positiva till att donera. Detta för att allt för få registrerar sitt ställningstagande hos Socialstyrelsen. Dalariksdagsmannen Kenneth Johansson (C), ordförande i socialutskottet, ställer sig bakom en sådan regeländring.

Regeringen gör ett grovt övertramp ifall den ger grönt ljus till att ta organ från en avliden utan att personen eller de anhöriga tillfrågats på förhand. Många säger nej till organdonation av personliga, religiösa eller etiska skäl.

I stället för att ändra regelsystemet borde fokus ligga på att få fler att anmäla sig till donatorsregistret. Exempelvis skulle vårdcentralerna och sjukhusen kunna ta en del av ansvaret genom att ställa frågan om organdonation till sina patienter. Genom att få frågan upprepade gånger tvingas man ta ställning.

Mer läsning

Annons