Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systematiska lagbrott i Ludvika

Annons

I Falu kommun gjordes ett likartat försök att hemlighålla ansökningshandlingar på 1970-talet. Hotet om omedelbar JO-anmälan från Falu Kurirens sida, medförde emellertid att begärda handlingar omgående hamnade på bordet.

För fyra år sedan JO-anmälde en medarbetare i Nya Ludvika Tidning kommunen, som blankt vägrat att lämna ut inkomna ansökningshandlingar till en högre chefstjänst. Justitieombudsmannen konstaterade att "kommunen inte kunde undgå allvarlig kritik" för sitt agerande. Ändå begick kommunen samma slags lagbrott ifjol, då ny chef för bostadsstiftelsen Ludvikahem skulle tillsättas.

Nu är det dags igen. Den här gången ska en ny kommunal näringslivschef tillsättas.

Intervjuad i Nya Ludvika Tidning försvarar kommunalrådet Maria Pettersson (s) hemlighetsmakeriet med att fler vågar söka, vilket i och för sig ligger i kommunens och medborgarnas intresse.

Samtidigt ökar risken för att medborgarna därigenom får kommunala chefer, som de av skilda skäl inte vill ha. Hemlighetsmakeri har i alla tider utgjort en grundläggande förutsättning för varjehanda mygel inom offentlig förvaltning. Inte minst i tillsättningsärenden.

Åtal kan väckas mot kommunala makthavare, som genom vägran att lämna ut offentliga handlingar bryter mot lagen. Enligt JO sker detta emellertid sällan. Enligt oss alltför sällan!

Myndighetspersoner inom en kommun, som upprepade gånger drabbats av allvarlig kritik från justitieombudsmannens sida för samma slags flagranta försyndelse mot offentlighetsprincipen, har rimligtvis meriterat sig för åtal eller åtminstone för en JO-inspektion på plats och ställe.

Eljest kommer offentlighetsprincipen att framstå som ett skämt.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons