Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syndernas förlåtelse

/

Annons

2011 blev ursäkternas år. Håkan Juholt (S) var ledsen för att han gjort fel, riksdagen bad fosterhemsbarnen om förlåtelse och Leksands IF öste ursäkter över sina supporters.

Ledarsidan har valt ut de saftigaste pudlarna under året som gått:

1. Håkan Juholts (S) hyresbidragsaffär

”Jag har gjort fel, men jag visste inte att jag gjort fel”. Det spelade ingen roll hur mycket Juholt slingrade sig, hans förtroende bland väljarna dalade likt en trasig adventsstjärna på väg ner i sopnedkastet.

2. Kommunal ursäkt i Mon

Invånarna i byn Mon i Siljansnäs blev upprörda när de blev varse att Leksands kommun tagit bort tio belysningsstolpar utan att ha samrått med byns invånare. Protestbrevet till kommunen var snabbt författat. Svaret kom nästan med vändande post. Gatu- och trafikingenjör Niclas Cammarstrand medgav sitt misstag och bad å kommunens vägnar om ursäkt för handläggningen av belysningsfrågan.

3. Anders Lettströms ursäkt till kungen

Boken ”Den motvillige monarken” rörde runt rejält i den kungliga grytan. Journalisterna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer skrev om kungens besök på porrklubbar och samröre med kriminella gäng. Efter att hovet gått ut med en officiell dementi, bad kungens (förre detta?) vän Anders Lettström om ursäkt och tog på sig hela skulden för de kriminella kontakterna.

4. Kampen mot bensinbolaget

Det stora och mäktiga bensinbolaget Shell (numera ST1 Energy AB) nekade en handikappad person i norra Dalarna ett bensinkort på grund av att han hade "god man". Men ingenstans i ansökningshandlingarna framgick att den sökande inte fick ha god man, varför fallet hamnade hos diskrimineringsombudsmannen, DO.

I slutet av sommaren kom besked, och en ursäkt. Bensinbolaget hade gjort fel. Det fanns ingen grund för att neka den sökande från Dalarna ett bensinkort.

5. Riksdagens ursäkt till fosterhemsbarnen

Efter påtryckningar backade till slut regering och riksdag och gick med på att betala ut en ersättning till de barn som vanvårdats i fosterhem och på statliga barnhem mellan 1920 och 1980. Dessutom hölls en särskild upprättelseceremoni, där talmannen Per Westerberg framförde en ursäkt å samhällets vägnar.

6. Politisk vilde ångrade sig

William Petzäll valdes in i riksdagen för Sverigedemokraterna vid valet hösten 2010 och blev tilldelad en plats på dalabänken. Riksdagsarbetet blev emellertid kantat av problem. Petzäll hade, visade det sig, personliga missbruksproblem som ledde till tvångsvård. I september lämnade han SD och blev politisk vilde i riksdagen. I ett skiftligt meddelande bad han om ursäkt över att han tvingats svika sina väljare och sympatisörer.

7. Bråket mellan Swebus och SJ

Swebus fnös åt SJ:s ursäkter till varför man inte satte in extrabussar under det tågkaos som följde i stormen Dagmars fotspår. SJ hävdar att vägarna var osäkra och att det inte fanns bussar att få tag på – något som Swebus vd Joakim Palmkvist tillbakavisade bestämt. De stora vägarna gick visst att köra på och många bolag stod redo att serva med bussar, skrev Palmkvist i en arg debattartikel i Svenska Dagbladet.

8. Rekordförlåt

Av alla de ursäkter som uttalats under 2011, har rekordmånga sitt ursprung från idrottens värld. Inte minst tränare och sportchefer i Mora IK och Leksands IF ligger högt upp på listan av leverantörer av ursäkter över spelarinsatser och matchresultat under det senaste spelåret.

Gott Nytt 2012 önskar ledarredaktionen alla läsare!

Mer läsning

Annons