Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige införett vägval"

Annons

Ledarsidan i går tog upp reaktionerna på EG-domstolens utslag om rätt för svenska medborgare att beställa alkohol via nätet.

Jag anser att Sveriges regering och riksdag nu står inför ett val. Det handlar om att antingen kraftigt sänka alkoholskatterna till grannländernas nivå, eller att sätta in verkligt kraftfulla insatser och ekonomiska prioriteringar. Politiskt handlar det därmed redan om statsbudgeten den 20 september, för att tullverket och skatteverket ska kunna säkerställa att de svenska alkoholskatterna betalas.

Brev till ledarsidan/Alkoholpolitiekn

Vi får inte blunda för att detta är en oerhört tuff utmaning. Det räcker inte med några halvhjärtade politiska beslut eller begränsade ekonomiska resursförstärkningar.

Jag utgår jag ifrån att regering och riksdag delar min ståndpunkt att skattemoralen ska värnas och därmed skatter ska betalas, så även alkoholskatten. Då behövs resurser för att kunna säkerställa att skattebaser upprätthålls som vi demokratiskt beslutat.

EG-domstolens besked i Luxemburg att häva förbudet mot privat alkoholimport via nätet till Sverige var inte överraskande, trots att domstolens generaladvokat i ett preliminärt besked tidigare föreslagit motsatsen. Alla som känner till hur EU fungerar vet att unionen med en närmast stenhård beslutsamhet försvarar principen om de fyra friheterna, där friheten att föra varor över gränserna är en.

Jag kan tycka att en socialt ansvarsfull alkoholpolitik skulle kunna undantas. Av folkhälsoskäl och för ungdomens skull. Vi kristdemokrater och en bred majoritet i Sveriges riksdag har den hållningen. Ändå är det så att sedan vi blev medlemmar i EU 1995 har många, däribland jag själv, inte haft några illusioner om Bryssels vilja och beslutsamhet att ta över även detta politiska område ifrån de folkvalda i Sveriges riksdag.

LENNART SACRÉDEUS, Mora,

är kristdemokraternas ledamot i Skatteutskottet som ansvarar för frågorna kring alkoholskatter och tull. Sacrédeus är även styrelseledamot i riksdagens nykterhetsgrupp.

Bild. Inte blunda. Lennart Sacrédeus vill inte blunda inför en tuff utmaning.

(mt 070214-dalarna2- sw)

Mer läsning

Annons