Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt vägval för dömda svenskar

Annons

Ska de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson överklaga domen på elva års fängelse eller sätta sitt hopp till en benådning? Valet av strategi är inte självklart eftersom det inte finns några säkra indikationer om diplomatiska påtryckningar från Sverige, EU och USA kan påverka de etiopiska myndigheterna. En optimistisk slutsats över domstolens beslut att låta sig nöja med ett minimistraff i stället för att gå åklagaren till mötes och utdöma maxstraffet på 18,5 år fängelse, är att de etiopiska myndigheterna är öppna för en framställning om benådning.

Mot en benådningsprocess talar det faktum att den kräver att svenskarna erkänner sig skyldiga. Schibbye och Persson har i domstolen tillstått att de illegalt tagit sig in i Etiopien, men nekat till anklagelser om samröre med en olaglig rebellorganisation. Vilket blir priset för svenskarna om de väljer att ändra uppfattning i skuldfrågan? Martin Schibbye och Johan Persson och deras juridiska rådgivare har drygt ett par veckor på sig att göra dessa svåra överväganden.

Oavsett vägval måste de få allt tänkbart svenskt och internationellt stöd. Deras uppdrag har varit att ta reda på fakta och rapportera till omvärlden om förhållandena i Etiopien. Pressfrihet är ett okänt begrepp i Etiopien, men FN-deklarationen om rätten att söka information över gränser är ett internationellt begrepp och rimligen användbart i det här fallet.

Mer läsning

Annons