Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studielånför utredning

Annons

Centern tycker att bankerna ska ta över adminstrationen av de studielån som i dag hanteras av centrala studiestödsnämnden, CSN. Partiet föreslår frankt att nämnden avvecklas och att studenterna i stället ges en ökad valmöjlighet via bankerna. Därmed tros också dagens långa beredningstider kunna undanröjas.

Men det finns ingen samsyn i frågan inom regeringen. Kristdemokraterna avfärdar centerförslaget och hävdar att den tidigare kritiken om en tidsödande handläggning inom CSN inte längre är aktuell. Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) är avvaktande till centerns radikala förslag, men säger sig överväga en utredning i ärendet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) är försiktig, men öppen för att skorta CSN om bankerna kan leva upp till studenternas krav på låga räntor på lånen. Dessutom vill han att de studerande sla kunna jobba så mycket de kan utan att det får så stor påverkan på studiestöd och studielån.

Slutsats: Centerförslaget resultaterar garanterat i en statlig utredning som ges sådana direktiv att regeringen kan ställa sig bakom ett kompromissförslag som ger CSN möjlighet att överleva samtidigt som bankerna kommer in som nya aktörer.

(CG)

Mer läsning

Annons