Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städjan och framtiden

/
  • Tillgång. Alla är eniga om att Städjan är en tillgång för Idre och Dalarna. Men åsikterna går starkt i sär när det gäller hur fjället ska kunna utnyttjas. Foto: Kjell Jansson

Annons

Det är begripligt att befolkningen i Idre oroas över den långsiktiga utvecklingen för turistnäringen om ett så spektakulärt projekt som Tre Toppar inte längre kan ingå i utvidgningsplanerna. Men innerst inne måste Ulf Björklund och andra som nu kritiserar regeringsbeslutet varit förvissade om att Städjan-satsningen varit ett högriskprojekt. Sannolikheten för att det skulle stoppas har hela tiden varit hög. Att hålla Städjan intakt är ett intresse av nationellt format.

Den som har följt och imponerats av utvecklingen vid Idre Fjäll har ingen annan önskan än att anläggningen liksom övrig turistnäring i området ska hitta andra former för att utveckla skidturismen än de som avsågs genom en exploatering av Städjan. Flera olika projekt har varit uppe till debatt och det skulle förvåna om den professionella turistnäringen skulle handlingsförlamas över det negativa beskedet om Städjan. Vad hände exempelvis med utbyggnadsplanerna av Hemmeråsen som vållade så mycket debatt i början av 1990-talet?

Ulf Björklund raljerar kring förekomsten av turister som inte är lika beroende av anläggningar som utförsåkarna. Ingen av oss vet vad som väntar i framtiden. Mot bakgrund av de globala miljö- och klimatförändringar som allt fler experter ser som det stora framtidshotet, är det ingen klok framtidsstrategi att redan nu negligera vad Idre kan erbjuda av turistisk upplevelse i en framtid. Bevarandebeslutet av Städjan kan visa sig bli en uthållig tillgång, långt överlägsen en exploatering med relativt kortsiktigt nyhetsbehag.

Jag har inte kompetens att skriva på Ulf Björklunds näsa hur han och andra entreprenörer i bygden ska agera för att skapa nya jobb. Däremot kan jag med opinion medverka till att inte bara kommunen utan också läns- och nationella myndigheter genom samverkan med lokala intressena tar ett aktivt ansvar för att idrebygden överlever och utvecklas.

Många människor har satsat oerhört med energi på att förverkliga Tre Toppar. Nu måste energin riktas mot andra objekt som skapar framtidstro.

Mer läsning

Annons