Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stå på dig, Hägglund!

/
  • Kritiseras. Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, utsätts för hård intern kritik över förslaget om att låta utländska kvinnor komma till Sverige för att göra abort.

Annons

Men hittills har Göran Hägglund visat mogenhet och tydlighet. Mogenhet som partiledare och regeringsmedlem och tydlighet i budskapet till de egna väljarna: utländska kvinnor kommer att välkomnas till Sverige!

Vårvintern har varit tuff partiledaren i det minsta partiet i regeringsalliansen. För ett par veckor sedan gick två kristna ledare, biskopen i Sveriges katolska kyrka, Anders Arborelius och pingströrelsens föreståndare Sven-Gunnar Hedin, ut med uppropet att väljarna borde rösta bort kristdemokraterna från makten om partiet aktivt medverkar till en lagstiftning som öppnar för kvinnor från andra länder att få abort i Sverige.

Även i den egna riksdagsgruppen får Göran Hägglund kritik och en del av ledamöterna har redan aviserat att de kommer att rösta nej när förslaget kommer till riksdagsbehandling. En nyligen genomförd Temoundersökning visade att 56 procent av partiets sympatisörer tar avstånd från en lagändring. Det råder således ingen tvekan om att kristdemokraternas partiledare har ett styvt arbete framför sig med att få en så bred acceptans som möjligt för sitt personliga ställningstagande.

Det hedrar Göran Hägglund att han ser frågan i ett vidare perspektiv än som det fokuseras i det egna partiet, där det kommande förslaget redan rubriceras som om regeringen vill införa en typ av "abortturism", med en okontrollerad verksamhet vid de svenska sjukhusen.

Motståndarna borde naturligtvis lyssna till Göran Hägglund när han ber sina kritiker att avvakta med domen i avvaktan på att det färdiga lagförslaget föreligger. Hägglund menar att förslaget inte är särskilt märkligt och det motiveras med kravet på en fri rörlighet och likabehandlingsprincip inom EU.

Men det är naturligt att lagförslaget väcker starka känslor i ett parti som i princip är emot aborter. Därför är det viktigt att Göran Hägglund och Socialdepartementet presenterar goda medicinska och etiska och argument som ger lagförslaget en bred legitimitet.

Ett nog så viktigt argument för att lagförändringen bör genomföras är att svensk sjukvård kommer att kunna medverka till att antalet illegala aborter minskar i Europa.

Göran Hägglund ska stå på sig! Även om han utsätts för kritik i det egna partiet kommer lagförslaget i juni att få en bred uppslutning i riksdagen.

Mer läsning

Annons