Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkkunskaperna är fp:s nyckelfråga

Annons

På tisdagen presenterade partiet en ny rapport på förra valets stora genombrott - nämligen kunskapskrav i svenska språket för att kunna få bli svensk medborgare. Partiledaren Lars Leijonborg och Mauricio Rojas anser att det nu finns fler orsaker till att genomföra ett sådant språkkrav - framför allt som en morot för den invandrade att lära sig svenska språket.

Partiet har med hjälp av riksdagens utredningstjänst tagit fram uppgifter på hur skrämmande få det är som faktiskt genomför undervisningen i svenska för invandrare, SFI. Endast hälften som kommer hit har börjat läsa svenska efter ett år och av dessa är det många som aldrig får godkänt.

Endast elva procent slutar på SFI på grund av att de fått ett jobb.

Det är viktigt att lära sig svenska, och den nu förda politiken fungerar uppenbarligen inte.

Folkpartiet har i sin rapport "Språklyftet. En aktionsplan för att stärka kunskaperna i svenska hos personer med utländsk bakgrund" bland annat föreslagit att SFI ska flyttas in i den vanliga undervisningen.

Alltså flyttas kontrollen från Integrationsverket till Skolverket, vilket förmodligen skulle vara bra.

Skolverket har sannolikt mer kunskaper om hur man kontrollerar utbildning än Integrationsverket. Folkpartiet föreslår även att man ska kunna läsa SFI med studiemedel, vilket man alltså inte kan i dag.

Många förslag i rapporten är väldigt intressanta och borde prövas.

Problemet är att partiet återigen lägger fokus på medborgarskapet snarare än på en human integrationspolitik.

Det är precis som den kristdemokratiska partiledaren Göran Hägglund menar "ett slag i luften" då man först kan vara aktuell för medborgarskap efter ganska många år i Sverige - och då är det inte en morot för en nyanländ.

Däremot vore en ljus framtid en sporre. Om man vet som ny-svensk att svenskan är nyckeln till att få jobb vore det mycket enklare att inspireras till studier.

Svenskan är det viktigaste medlet för att komma in i det svenska samhället - att få jobb, umgänge och kunna leva ett gott liv här.

Men det får inte bli så att de som av olika skäl inte kan lära sig svenska stängs ute.

Varken från samhället eller från medborgarskap.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons