Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparbanken som livsnerv

Annons

På landsbygden har dock sparbankerna varit den kanske viktigaste drivkraften för att få igång små företag inom företrädesvis näringar som jordbruk, hantverk och industriell produktion. Expansionen var stark under andra halvan av 1800-talet och som mest hade vi 498 sparbanker i slutet av 1920-talet. Idag är antalet aktiva sparbanker 76.

Dalarnas har fyra genuina sparbanker som blivit garanter för att en stor del av länets samtliga småföretag i många näringar kan växa och utvecklas till stabila och vinstgivande företag. Vad hade Leksand och Smedjebacken varit idag utan de framgångsrika Leksands och Norrbärkes sparbanker?

Många människor - inte ens ledande politiker - tycks inte förstå betydelsen av en fungerande bankrörelse i sin hemkommun. Ännu mindre tycks samma personer inse värdet av de lokala sparbankerna att döma av exempelvis Leksands kommuns upphandling av viktiga tjänster där en affärsbank med liten verksamhet och förankring i området vann över sparbanken. Den lokala sparbanken förlorade ett viktigt uppdrag med hjälp av en av kommunen anlitad privat konsult - från Göteborg.

Enligt en färsk analys var "vinsten" med den nya banken endast en bråkdel av de summor som Leksands Sparbank varje år delar ut i sponsorpengar och bidrag till Nedansiljans kultur- och idrottsföreningar. Sparbankens stöd till ideell verksamhet är nära 150 gånger större än den årliga "vinsten" med den nya bankförbindelsen.

Jag påmindes om detta när jag i en annons såg att sparbankens 32 huvudmän skulle samlas och välja ny styrelse. Kommunerna väljer nämligen hälften av de 32 som i sin tur utser resten. För att bli huvudman krävs ingen särskild kompetens. Det man förväntar sig av gruppen är att gruppens medlemmar skall vara sparbankens ambassadörer bland företag och hushåll. Frågan är hur trovärdiga de 32 i verkligheten är efter kommunens övergivande av "sin egen" bank?

Leksands för framtiden oroväckande upphandling har gett eko i hela landet. Den har aktuali-serat frågan om inte enbart bankens trogna kunder - småföretag och hushåll - borde vara självklara huvudmän. Leksand har gett denna problematik ett ansikte. Sparbankslagen kan behöva ändras på denna punkt och samtidigt ge sparbankerna en ännu starkare förankring i de bygder där de verkar.

Sparbankerna är nämligen genom sin lönsamhet hotade från fler håll. Affärsbankerna vill gärna köpa upp dem och öka sina vinster och inom EU finns krafter för att behandla sparbankerna som vilka banker som helst. Sparbankerna är en av landsbygdens största tillgångar. Stöd dem - även när kommunerna sviker!

RONNIE SVENSSON

Mer läsning

Annons