Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopigt med sopor

Annons

Semestrarna är över för många men länets turistföretag har förhoppningsvis fullt upp ännu några veckor. Ett ständigt irritationsmoment både för dalfolket på hemmaplan och på semesterresor runt om i landet samt besökarna i länet är dock sopfrågan.

Kommentaren

Var hittar man närmaste återvinningsstation, hur sorteras soporna i just den kommun man för ögonblicket befinner sig?

För att inte ens tala om hur man ska bära sig åt med sprayburken och annat som nog borde klassas som farligt avfall. Hårtorken ska tillbaka till någon affär som säljer sådana och en batteriholk kanske man trots allt till äventyrs kan hitta. På turistbyrån vet de inte så noga.

Eller också tar man semester från alla sopiga sopsystem, blir miljömaradör och kastar allt i samma påse? Det är inte många svenskar som väljer denna enkla väg. Visserligen "producerar" vi som privatpersoner hela 463 kilo sopor per person och år, men återvinningen i landet är mycket hög.

Och ännu bättre skulle det kunna bli om systemet förenklades och gjordes mer konsumentvänligt. I dag är det för många aktörer med ansvar för bara delar av sopberget.

Ta bara en sån sådan som skruven man har lös. Eftersom den inte är någon förpackning, ska den ju egentligen inte till återvinningsstationens metallbehållare. I soppåsen ska den ju heller inte.

Sophanteringen i dag är inte bara krånglig. Den bli dyr och miljöovänlig också. Vi ska åka och lämna på olika ställen och flera olika bilar hämta olika prylarna. Nej, fram för ett vettigt, enkelt system. Ge kommunerna åter huvudansvaret för alla sopor. Sedan kan de förhandla kring återvinning med mera. De är i alla fall starkare än en enskilde konsumenten.

Samtidigt behövs åter påtryckningar mot alla dessa omöjliga förpackningar. Varenda pryl läggs ju numera i plastbubblor som det behövs motorsåg för att öppna. Helst ska bubbelförpackningen dessutom vara sammansatt av olika material, så att sopsorteringen blir extra krånglig.

Det mesta kan förpackas i enkelt i papper/kartong, alternativ miljövänlig brännbar plast, om det nu behöver förpackas alls.

Efter över 30 års miljödebatt verkar den enda onödiga förpackning som försvunnit vara ytterkartongen till tandkrämstuben.

Återvinning är bra om även insamlingen görs vettig och miljövänlig och om vi slipper onödiga prylar att återvinna.

070-398 74 49

Mer läsning

Annons