Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sockenvapnen är i fara!

/
  • Försvinner. Olle Lundback befarar att de gamla sockenvapnen försvinner om inte hembygdsföreningar och andra kulturbärare agerar. Vapnet på bilden är Flodas sockenvapen.

Annons

Befolkningsökning, kommunikationsmöjligheter och urbanisering ställer i dag krav som alltmer slår sönder lokala styrmöjligheter. Medborgarna har under de två senaste seklerna förvandlats från jordägande och självförsörjande subjekt till politiska skatteobjekt.

I mitten på 1950-talet kom sockenvapnen till som ett sista försök att försvara socknens frihet från storskalighetens och socialiseringens vådor. Sockenvapnet kan på så vis ses som allmogens svar på överhetens adelsmärke.

Som institution försvann socknen med 1974 års kommunreform. De unga vet i dag knappt vad sockenbegreppet står för. Därmed hänger sockenvapnet i luften. Jag anser att med den kommersiella krasch som väntar under 2000-talet kommer krav på självförsörjande småskalighet att bli ett måste i framtiden. Då kommer vi att på nytt få användning för det gamla sockenbegreppet.

Den nya storkommunen valde vanligtvis den folkrikaste socknens vapen till sitt varumärke och de nedlagda kommunernas vapen antas vara storkommunens ägodelar. Med andra ord har hela idén med sockenvapnen spolierats. För mig är detta ett historiskt helgerån. Att låta politiska beslut fungera som säkerhetsgaranti för historiskt monumentala institutioner kan enligt min mening i inte ursäktas.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att socknens historia är för värdefull som samhällsgrund för att förvaltas i enlighet med politiska beslut. När jag för några år sedan kontrollerade med Patent- och registreringsverket upplystes jag om att inga sockenvapen var registrerade. Jag tog mig friheten att registrera Siljansnäs sockenvapen på mig, så nu vet jag att vi har det säkrat.

Jag uppmanar nu alla hembygdsföreningar som vill behålla sitt vapen att snarast registrera det. Politiskt existerar inte sockenvapnet längre, men kan mycket väl göra det som logon på kommersiell grund.

Jag har tidigare försökt fästa kulturansvarigas intresse på faran, men misslyckats. Därför hoppas jag nu på att hembygdsföreningarnas medlemmar ska reagera.

OLLE LUNDBACK, Siljansnäs

 

Mer läsning

Annons