Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social turism i motsatt riktning

Annons

För 14 dagar sedan skrev jag om Cypern och att jag ämnade mig dit igen. Jag berättade då om märkligheten att ett hus som har buketter av armeringsjärn uppstickande ur taket, betraktas som icke färdigbyggda och att man därmed inte behöver betala fastighetsskatt. Så var det i alla fall 1988.

Så är det fortfarande, dock inte i samma omfattning. Det ser absurt ut när hela tomten är välskött och trädgården blommande och fasaden välputsad, men taket "saknas". Och bland armeringsjärnen ovanpå huset står de obligatoriska vattentankarna.

Under åren som gått har vägarna blivit betydligt bättre och nu finns också en motorväg från Larnaca till Paphos dit resan gick denna gång.

Under åtskilliga årtionden lärde vi oss att en resa till södern också var en resa till landet Lågpris. Så är det inte längre och har heller inte varit de senaste fem-tio åren. Varken Spanien, Frankrike eller Italien kan betraktas som turistvänliga i prishänseende. Och Cypern är inget undantag. Jag hävdar med en dåres envishet att det är förhållandevis billigt att turista i Sverige.

Återkommande klagomål på insändarsidorna är den svenska generositeten mot framför allt invandrare och flyktingar. Lika frekvent är missuppfattningen att vår svenska välfärd är unik. Många länder har samma välfärd eller delar av den plus kanske inslag som inte alls finns i Sverige. Ta exempelvis tyskarnas rätt att en vecka om året åka till en kurort alldeles gratis.

Visserligen börjar man nagga sådana förmåner i kanten i Tyskland men själva företeelsen har vi aldrig ens varit i närheten av i Sverige.

Jag hörde häromdagen om en kvinna som under några år bodde i England. Hennes man jobbade på utlandskontrakt på ett svenskt företag. Hon anmälde sig till de engelska myndigheterna som den hemmafru hon var under åren i England. I dag lyfter hon en pension på 6000 kronor om året från England. Den utbetalas till jul varje år.

Just pensionsåldern är verkligen en svensk akilleshäl. Pensionering vid 60 och även tidigare, är inte ovanligt i många europeiska länder. Och nu när det röda kuvertet anlänt, framgår med all önskvärd tydlighet att det gäller att knega på till långt efter 65.

På Cypern lärde jag mig också att den cypriotiska staten har godheten att starkt subventionera glasögon, både bågarna och glasen. Vår guide berättade att ett gift par från Sverige anlände denna vecka. Den ena biljetten blev "gratis" eftersom de båda behövde nya glasögon. Glasögon för 6000 kronor i Sverige går på 2000 på Cypern.

Så turismen från Sverige byter ansikte. Vi åker till de forna öststaterna och lagar tänderna och far till Cypern för att avhjälpa synfel. Vad var det Persson sade att vi i Sverige skulle drabbas av när EU utvidgades med de baltiska staterna?

Pratade han inte om social turism?

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons