Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart börjar valåret

Annons

den 27 december2005

Somliga opinionsinstitut talar om svag socialistisk övervikt, medan andra påstår att den borgerliga alliansen leder lika svagt. Ett så ovisst läge lämpar sig knappast för djuplodande analyser.

Alliansens tidigare klara övertag togs av mången borgerlig ledarskribent och/eller analytiker som belägg för folkets förestående straffdom över den förbrukade regeringen Persson.

Alliansens tidigare starka ställning kan emellertid till stor del förklaras med den gamla iakttagelsen att besvikna väljare mellan valen missnöjesmarkerar genom att sympatisera med oppositionen i opinionsmätningarna, medan de vid själva valet röstar som de brukar. Att människan är ett politiskt djur konstaterade redan Aristoteles. Ett vanedjur.

Sossarnas framryckning på opinionsfronten och det nådda, nuvarande jämviktsläget tolkas lika självklart av socialistiska apologeter som belägg för folkets politiska tillnyktring.

Den enda säkra slutsatsen är att båda blockens mediala förkunnare exponerar partipolitiskt önsketänkande.

På söndag börjar valåret. Som lätt luttrade analytiker spår vi att tillfälligheter i form av spännande nya småpartier med tjusiga ledare eller i rätt tid uppgrävda, färska, smaskiga skandaler får utslagsgivande betydelse för valutgången.

Tsunamin och katastrofkommissionens nedsabling av regeringen i allmänhet och UD i synnerhet torde knappast hålla att slita på fram till september. Redan slokar väljarnas intresse. Nej - nya, friska regeringsmissar måste till.

Valinformation i gammal god, klassisk stil är inte längre att hoppas på. Vi menar, där man utifrån sossarnas partiprogram varnar för socialistiskt tvång. Eller utpekar moderaterna som ett ärkekonservativt, genuint folkfientligt parti.

Varken vänster- eller högerspöket fungerar i en tid, där sossarna inte längre vill socialisera, moderaterna inte konservera och övriga heller inte riktigt vet vad de själva - och allra minst väljarna - vill.

Istället har moderatledaren Fredrik Reinfeldt profillöst men framgångsrikt lagt sig på mittfältet, dit såväl borgerliga partier som socialdemokrater numera förlägger valfisket. Ty där finns ju väljarna.

På höger- och vänsterkanterna häckar numera endast en del gott folk med fixa politiska idéer på väg mot sekterism. En snabbt krympande skara med rötter i svunna tider.

Dagens unga väljare har allt svårare att se skillnader hos partierna i ideologilöshetens samhälle. En konsekvens är att partier i allmänhet och de politiska ungdomsförbunden i synnerhet har allt svårare att rekrytera medlemmar.

Uppdykandet av en spännande "dark horse" i lagom tid före valet kan avgöra regeringsfrågan. Fler småpartier än någonsin tidigare kan tänkas forcera fyraprocentspärren. Junilistan har visserligen fallit tillbaka i senaste mätningarna men kan ta ny sats.

Om såväl regeringsblocket som alliansen drabbas av nya skandaler och/eller tjatar väljarna trötta med missriktad valpropaganda kan ett uppstickarparti lyckas med språnget över tröskeln och eventuellt hamna i maktfullkomlig vågmästarposition i kammaren. Med en tillräckligt tjusig partiledare är detta numera fullt möjligt.

Kort sagt - allsköns tillfälligheter kan avgöra valet och regeringspolitiken.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons