Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutrökt på krogen

Annons

Röka på krogen får man, sedan i går, inte göra. Rökförbudet är säkert bra för folkhälsan. Tobaken är tyvärr en formidabel folkmördare av fruktansvärda dimensioner.

Delar av tidningens politiska redaktion, som aldrig röker till vardags, vill dock i största förtroende för ledarsidans läsare exklusivt erkänna följande lastbarhet:

Med vemodig och saknad konstaterar undertecknad att havannan till konjaken efter bättre middagar "på lokal" numera är ett minne blott. Ett ljuvt, nostalgiskt sådant.

Visserligen inrättas säkert ett särskilt rökrum på krogen. Förslagsvis "lastrummet" benämnt. Dock bifogas sannolikt restriktionen att endast tobak, således varken mat eller dryck, får där avnjutas. Eljest torde snart merparten av kroggästerna konstant häcka i lastrummet.

Sens moral:

Om alla gjort som politiske redaktören och reserverat tobakens fröjder för ytterst enstaka, solenna tillfällen, skulle restaurangernas rökstopp över huvud taget aldrig ha aktualiserats.

Slentrianbolmarna bär ansvaret.

En sann anekdot till goda cigarrers lov må avsluta dagens "lättledare för lättledda".

Åtskilliga Falubor minns fortfarande bergmästaren Olof Eklund.

Denne var stor cigarrkonässör och siste bäraren av klassisk kubb på bergstadens gator. Alltid med en färsk blomma i kavajslagets knapphål.

Undertecknad intervjuade den pensionerade bergmästaren om hans händelserika liv, som även omfattade gruvdrift och mineralprospektering på såväl Grönland som Sumatra.

- Men var det inte svårt att leda expeditioner till så helt olika klimatzoner?

Varpå det 90-åriga intervjuoffret med en magnifik gest omedelbart replikerade:

- Isvidder eller sumpdjungler är mig fullständigt egalt - bara cigarrerna finns med i bagaget!

Så talar en världsman.

Mer läsning

Annons