Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa kollektivbestraffningen

/

Annons

Skolk drabbar inte bara eleven genom indraget studiestöd. Om barnen skolkar kan även övriga i familjen påverkas ekonomiskt, enligt Dagens Nyheter. Flerbarnstillägg och förlängt underhållsstöd kan också frysas eftersom de är kopplade till barnet som skolkat. Bostadsbidraget kan också påverkas om det är baserat på barn som går i skolan.

CSN:s studiestöd till gymnasieelever är precis vad det låter som: Ett stöd för studier. Självklart ska det inte betalas ut till någon som inte studerar. Men regelverket slår snett när det även drabbar familjen. De indragna bidragen blir en slags kollektivbestraffning, som inte leder till annat än ytterligare konflikter. Enligt beräkningar från Försäkringskassan kan skolket kosta en ensamstående förälder med två barn mer än 2 600 kronor i månaden.

Förra läsåret fick 16 200 gymnasieelever studiebidraget indraget på grund av skolk. Det antalet kommer troligtvis att öka eftersom reglerna för skolk har skärpts. Från och med vårterminens start ska lärarna rapportera in även kortare perioder av olovlig frånvaro, några timmar kan räcka. Dessutom ska skolk skrivas in i betygen.

Nu ska regeringen se över systemet med studiehjälp. Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni (FP), som själv varit med och infört de hårdare reglerna kring skolk, tycker att det är orimligt att indraget studiemedel drabbar en hel familj.

För att råda bort på skolk kan det vara frestande att ta till bestraffningsmetoder. Rent teoretiskt borde de ju fungera. Men skolk har ofta andra, djupare orsaker än ren lathet. Så kallade hemmasittare, som inte har varit i skolan på flera år, lockas inte tillbaka av en vinande piska.

Bättre är att satsa på tätare kommunikation mellan skolan och familjen. Exempel på handfasta åtgärder är sms-meddelanden från skolan när barnen skolkar. De gör att föräldrar snabbare kan ingripa innan skolket eskalerar.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) är i full färd att bygga om den svenska skolan. Tydligare mål kommer säkerligen att ge bättre resultat. Men tuffare tag hjälper inte dem som redan finns utanför systemet. Mobbning, uppgivenhet och sociala problem försvinner inte bara för att staten och skolan hotar med indragna bidrag och sämre betyg.

Mer läsning

Annons